18
Mayıs
2024
Cumartesi
HİSARCIK - KÜTAHYA

Ucuz ayakkabı tamircileri vurdu

UCUZ AYAKKABI TAMİRCİLERİ VURDU

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Çin işi veya kalitesiz malzemeden üretilen ayakkabılar, ayakkabı tamirciliği yapan esnafı olumsuz etkiliyor. 10–30 lira arasında değişen fiyatla satılan ucuz ayakkabılara dar gelirli vatandaşlar ilgi gösteriyor.

Değişen ekonomik yapı ve gelişen üretim araçları dolayısıyla birçok meslek kaybolmaya yüz tutuyor. Ayakkabı tamirciliği de bu değişime karşı durmaya çalışan mesleklerden biri. Çin işi veya kalitesiz malzemeden üretilen ayakkabılar ayakkabı tamircilerini olumsuz etkiliyor.

Hisarcık ilçesinde yıllar önce dört ayakkabı tamircisi bulunduğunu, bugün ise tek ayakkabı tamircisi kaldığını söyleyen 35 yıllık ayakkabı tamircisi Mustafa Kaygısız(52), “ Okul yıllarında babamdan öğrendiğim ayakkabı tamirciliği dedelerimizden kalma bir meslek. Eskiden fabrikasyon yoktu, tabanlar ağaç topuk oluyordu. Bunlar eskiyince değişiyordu. Ama şimdi piyasada lastik taban ayakkabılar hakim. Sadece kösele ayakkabılarda ağaç topuk oluyor. Onlar da azınlıkta. Vatandaş kösele ayakkabılara pençe vurdurmaya kalktığında 10 lira istiyorsun, “ Ben 10 liraya yeni ayakkabı alırım “ diyerek pençe vurdurmaktan vazgeçiyor. Bugün ayakkabı tamiri olarak sadece sökükleri dikiyoruz. Pahalıya geldiği için artık yama yaptıran pek olmuyor. Zaten bize dar gelirli vatandaşlar geliyor. Çin işi ucuz ayakkabıların emme özelliği yok. Suni malzemeden ayakkabı yapılıyor. Ayrıca, sağlık açısından uygun değil. Mantar benzeri hastalıklara neden oluyor.10 liraya satılan ayakkabıyı alan vatandaş, ayakkabı eskidiğinde onu tamir ettirmiyor yeni bir tane daha ucuz ayakkabı alıyor. Artık malın iyi olmasına kimse bakmıyor. Ucuz olsun uygun olsun diye düşünüyorlar “ diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2010 Pazartesi 15:06:05
Güncelleme :4 Ekim 2010 Pazartesi 15:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?