5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Yılın Ahisi Hasan Oruç

MANİSA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, Ahiliğin, günümüzde evrensel değerlerine kaynaklık eden, onlara uyum gösteren, dünyada benzeri olmayan bir kültür ve medeniyet hazinesi olduğunu belirttti.

11-17 Ekim tarihleri arası kutlanan Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası MESOB Başkanı Hasan Geriter’in Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkan Vekili Engin Gümüştekin, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İrfan Akarsu, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, daire müdürleri, meslek liseleri öğrencileri törende hazır bulundu. Daha sonra protokol Manisa Belediyesi Kültür Sitesi Tiyatro Salonu’na kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Öğrenciler de Ahiliğin önemini anlatan kitap ve broşürleri vatandaşlara ve esnaflara dağıttılar. Tören Şehir Tiyatrosu’nda devam etti.

İçinde bulunulan çağın sivil toplum örgütlerinin toplum hayatında çok aktif hale geldiği bir dönem olduğunu ifade eden Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İrfan Akarsu, “Modern devletler toplum hayatının şekillendirilmesinde sivil örgütlenmenin önemini kavramış, görevlerinin büyük bir kısımını sivil toplum örgütlerine devretmişlerdir. Siviltoplum kuruluşlarının (STK) oluşmasında toplumun kültürel değerleri önemil yer tutuyor. Türk tarihinde de bu kurumların başında Ahilik kurumu geliyor. Ahilik sanatın, ticaretin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yorulduğu kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Kardeşlik anlamına geliyor. Kurumun yapısında İslam ruhunu yansıtan unsurlar mevcuttur. Ahiliğin temel misyonu mükümmel fertler yetiştirecek, mükemmel topluluklara ulaşma ve dünyayı düzene sokma için insanlara ve insanlığa hizmet etmektir. Ahilik işçi hayatını savunan, sermaye ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve eğitim çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün önemil sivil toplum kuruluşlarındandır. Bizim 21. yüzyılda başaramadığımız birleşme, dayanışma, kalite o dönemde fazlasıyla vardır. Ahilik aynı zamanda birer eğitim kurumudur. Burada yetişen insanlar iyi ahlaklı olmayı, insan olmayı öğrenir” dedi.

MESOB Başkanı Hasan Geriter yaptığı konuşmada, “Biz durduğumuz halde, dönen dünya günleri, ayları ve mevsimleri değiştiriyor. Biz düşünmeseke de düşünen beyinlerin ürettiğiu bilgi, tarladaki, işyerindeki, fabrikadaki üretimi ve okuldaki öğretimi değiştiriyor. Fakat insanlar bencilleşiyor, sistemler yozlaşıyor. Daha çok kazanma uğruna yüz binler ölüyor. Milyonlar açlığa, sefalete ve yalnızlığa terk ediliyor. Dünyanın hemen her yerinde görülen bu manzara karşısında, bu haftanın ismindeki çağrışım bizim ve bütün insanlığın ihtiyacını en iyi şekilde ortaya koyuyor. Zira dünyanın aldığı bu şekle en cahiller değil, en iyi eğitimliler yön veriyor” dedi.

Yaşamak için eğitimin, bilhassa mesleki eğitim gerekli olduğunu ama tek başına yeterli olmadığını onu Ahiliğin erdemiyle birleştirerek hayata tatbik ederseniz hayatın bayram olacağını söyleyen Geriter, “İşte bunun için Ahilik Kültürü ve Mesleki Eğitim Haftası ile esnaf bayramının aynı zaman diliminde bir araya getirilmiş olmasını anlamlı buluyoruz. Çünkü Ahilik, günümüzde evrensel değerlerine kaynaklık eden, onlara uyum gösteren, dünyada benzeri olmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Ne yazık ki bu hazine tarihin acımasız, yorgun ve sisli örtüsü altında çürümeye, yok edilmeye terk edelmiştir. Hafta boyunca düzenlenen programların amacı, bu kültür hazinesini gün yüzüne çıkarma çabalarından ibarettir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından METEM öğrencileri tarafından temsili şed kuşanma gösterisi gerçekleşti. Törende "Yılın Ahisi" seçilen demircilik mesleğiyle uğraşan 80 yaşındaki Hasan Oruç’a Vali Güvenç ödülünü verdi. "Yılın Kadın Girişimcisi" seçilen Turgutlu Bakkallar Odası Üyesi Birsen Arslankeçecioğlu ve "Yılın Genç Girişimcisi" seçilen Kula Dericiler Odası Üyesi Cihangir Kaç’da ödüllerini aldılar. MESOB Başkanı Hasan Geriter, Ahilik Hafta nedeniyle gerçekleştirilen futbol turnuvasında dereceye girenleri kupalarını verdi.

MANİSA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
MANİSA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
MANİSA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
MANİSA'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 15:25:00
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 19:26:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?