16
Mayıs
2024
Perşembe
DEMİRCİ - MANİSA

Çiftçiler soğuk ve sert bir kış bekliyor

Demirci ilçesindeki köylüler, incir ve ayvanın çokluğunun soğuk ve sert bir kışın habercisi olduğunu söyledi.


Manisa'nın Demirci ilçesinde yaşayan vatandaşlar, geçmişte yaşadıkları tecrübelere göre ayva ve incir meyvelerinin bol olduğu yıllarda çok sert ve soğuk bir kış mevsimi yaşadıklarını söyledi.

Bu yıl ayvanın ve incirin bol olduğunu belirten Demircili üreticiler soğuk ve sert bir kış beklediklerini söyledi. 90 yaşındaki çiftçi Osman Argun, yaşadığı tecrübelere ve büyüklerinden duyduğuna göre ayvanın bol olduğu yıllarda kış mevsimlerinin çok sert geçtiğini söyledi. Argun, "Ağaçların uzun ömürlü olması ve susuz ziraata uygun olması sebebi ile dikilen ağaçların kuruyan dalları da kışlık yakacak olarak değerlendiriyorduk. Gençliğimizde arazilerimize mutlaka incir ve ayva ağacı dikerdik. İncirin meyvesini kurutup ayvayı da uzun kış gecelerinde tüketirdik. Bunların yanında bağlardan kalkan üzüm kurusu iğde ve hünnap olurdu. Bunlarda bizim zamanımızın çerezleriydi" dedi.


Yılların verdiği tecrübe ile hareket ettiğini belirten Osman Argun, doğanın bazı işaretler verdiğini, bunları tecrübeleri ile birleştirdiğinde gelecek kışın çok soğuk sert ve uzun olacağını belirtti. Argun, "Atalarımızdan duyduğumuz kadarı ile eğer incir ve ayva ikisi de çok olursa sert ve uzun kış mevsimi olacağı söylenirdi. Eğer incir olmaz, ayva olursa kurak ama sert kışın habercisiydi. Bu yıl inciri kurutmaya yetişemedik. Ayvalardaki üründe ağaç dallarını kırmaya başlıyor. Eğer ayvayı pazarlama şansımız olmaz ise mahsül bağlarda kalacak. Bu durumda önümüzdeki kışın çok sert, soğuk ve uzun olmasını bekliyoruz. Tecrübelerim beni yanıltmadı. Atalarımızın ve doğanın bana öğrettiklerini aktardım" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2007 Pazar 22:48:59
Güncelleme :28 Ekim 2007 Pazar 22:51:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?