19
Mayıs
2024
Pazar
GÖRDES - MANİSA

Dünyanın en kaliteli zeoliti Gördes’te

Doğal Zeolit Madeni ve Mineralleri Derneği (ZEODER)’in organize ettiği ve Bakatoğlu şirketinin katkıları ile Dünya Çevre Günü nedeniyle Manisa’nın Gördes ilçesinde düzenlenen seminerde, Zeolit madeninin Dünya sermayesindeki önemi anlatıldı.

Davetliler önce Gördes’e bağlı Güneşli-Evcilerde yeni açılacak olan maden sahasını ziyaret ettiler. Buradan çıkarılacak olan zeolit madeninin dünyanın en kaliteli zeolit madeni olduğunu söyleyen profesörler daha sonra Gördes’te halka zeolit madeninin nasıl kullanılacağı, yöremize ve ülkemize olan ekonomik katkılarını anlattılar.

Konuşmacı profesörlerin özellikle gelişmekte olan dünyanın zeolit madeninin ne kadar önemli olduğunu ama bizim ülkemizde daha bu madenin yeni tanındığına değindiler. 50 civarında sanayi alanında kullanıldığını devletimizin desteği ile dünya pazarına ciddi bir ihracat yapılabileceğini dünyanın en kaliteli zeolitin Gördes’te olduğunu, halen 5 firmanın bu bölgede saha işlettiğini belirttiler.

Seminere Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüsamettin Akçay, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ertuğrul Yörükoğulları, Prof. Dr. Önder Orhun, Yrd. Doç. Dr. Meryem Sakızcı, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Dinçer Yarkın, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Alçiçek, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Semra Ülkü, Zeoder Başkanı Mehmet Aydoğan’ın yanı sıra çok sayıda araştırma görevlisi ve davetli katıldı.

ZEOLİT NEDİR?
Zeolit kelime olarak kaynayan taş anlamında olup, 1756 yılında İsveçli minerolog Fredrich Cronstdet tarafından bulunmuştur. Bu yapının en önemli özelliği, büyük oranda boşluk ve kanal içermesi; bu boşluk ve kanallarda yer alan suyu yüksek sıcaklıklarda yapı bozulmadan kaybedebilmesi ve yapı içerisinde gevşek bağlı olarak değiştirilebilir özellikte bulunan katyonlara sahip olmasıdır. Bu nedenlerle adsrobsiyon, iyon değişimi ve dehidrasyon uygulamalarında başarıyla kullanılır. Bugün tarım ve hayvancılık, kirlilik kontrolü, enerji uygulamaları, madencilik-metalurji gibi alanlarda kullanılan 40'tan fazla doğal ve 150'den fazla yapay zeolit türü biliniyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 00:16:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?