20
Mayıs
2024
Pazertesi
SALİHLİ - MANİSA

GEMA'dan maden sahasına ziyaret

Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) yöneticileri, İhlas Madencilik A.Ş. tarafından işletilen Sart bölgesindeki maden sahasında yetkilileri ziyaret ederek incelemelerde bulundu.


GEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Vakıf Genel Sekreteri Ali Bilgin, Vakıf Mütevelli Heyet Üyesi Avukat Hasan Namak, GEMA üyeleri Nazmi Demir, Ali İhsan Çapkın, Hayri Bekü ve Akif Aslan, İhlas Madencilik A.Ş. tarafından işletilecek Sart bölgesindeki altın madeninde incelemelerde bulunmak için şirketin Mersindere köyündeki şantiyesine geldi. Şantiyede İhlas Madencilik A.Ş. Bölge Koordinatörü Maden Mühendisi İbrahim Nostar ile görüşen GEMA Vakfı yöneticileri, İbrahim Nostar'dan çalışmalarla ilgili bilgi edindi.


İhlas Madencilik Bölge Koordinatörü Maden Mühendisi İbrahim Nostar, Sart bölgesinde 420 hektarlık alanda sondaj çalışmalarına başladıklarını belirterek; "Bölgede altın, gümüş, bakır, çinko, demir, magnezyum, titanyum, rutil, zirkon ve kuartz madenleri için sondaj çalışmalarına başladık, bu madenleri ayrıştıracağız. Ayrıştırma çalışmalarında siyanür dahil hiçbir kimyasal madde kullanılmayacak, yalnız su kullanacağız. Doğaya zarar vermeden altını suyla ayrıştıracağız."
Amaçlarının ülke madenciliğinde iyi şeyler yapmak olduğunu da anlatan İhlas Madencilik Bölge Koordinatörü İbrahim Nostar, GEMA Vakfı Yöneticileri'ni sondaj yapılan bölgeye götürerek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sondaj çalışmaları sonucu topraktan çıkarılan numunelerin ekonomik değer taşıdığına da değinen İbrahim Nostar, şöyle konuştu: "Yaptığımız sondaj çalışmalarına göre bölgede 45 hektardan 21 ton altın çıkarılacağı belirlendi. Buna göre çıkarılacak diğer madenlerle birlikte işletme ve üretim kayıpları düşüldüğünde ekonomiye 3,5 milyar dolar katkı sağlamış olacağız. 420 hektarlık alandan yaklaşık 45 milyar dolar gelir elde edilecek. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar için 1 milyon 100 bin dolarlık bir harcama yapıldı."


GEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu maden aranmasına karşı olmadıklarını belirterek şöyle konuştu: "Siyanürlü altın aranması yapılmadığı ve çevreye zarar verilmediği sürece Gema Vakfı olarak maden aranmasına karşı değiliz."


Bu arada, İhlas Madencilik A.Ş., Sart bölgesinde bulunan 10 bin hektarlık araziye sahip Pomza Export A.Ş.'yi 20 yıllığına satın aldı. İhlas Madencilik A.Ş. Bölge Koordinatörü Maden Mühendisi İbrahim Nostar önümüzdeki Ekim ayında devir teslim işlemlerinin tamamlanacağı 100 bin dönümlük arazide kurulu tesisten 20 yılda yaklaşık bir trilyon dolar gelir elde edeceklerini söyledi. Bu rakamın Türkiye'nin dış borçlarından iki kat daha fazla olduğu öğrenildi.


5 YILDA BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
İhlas Madencilik Bölge Koordinatörü İbrahim Nostar ilk yıl başlangıçta çevreden 250 işçi alacaklarını belirterek "Madenimizde kalifiye eleman çalıştıracağız. Vasıfsız elemanlar bizim işimize yaramaz" dedi. Onun için Endüstri Meslek Lisesi mezunu makine kullanabilen elemanları tercih edeceklerini anlatan İbrahim Nostar, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada 5 yıl sonunda 1000 kişinin çalışabileceği bir ortam oluşturacağız. Bu merkez Türkiye madenciliği için dönüm noktası olacak."

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 22:23:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?