18
Mayıs
2024
Cumartesi
SALİHLİ - MANİSA

'Kansersiz bir hayat mümkün'

Salihli Sağlık Grup Başkanı Muhsin İstanbullu, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserden korunmak için vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kanser hastalığının görülme sıklığının cinsiyete, yaşa, köken aldığı organa, genetik faktörlere, çevre faktörlerine ve beslenme alışkanlıklarına göre farklılık gösterdiğini vurgulayan İstanbullu, kanser hastalığının sağlık sorunu olması ötesinde, topluma getirdiği ekonomik maliyeti nedeniyle de toplumsal bir sorun olarak ortaya çıktığını belirtti. Dünyada her yıl 6.5 milyon insanın kanser hastalığına yakalandığını belirten İstanbullu, bu hastalardan yaklaşık 5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi. Kanser oluşumunda birden fazla etkinin rol oynadığını dile getiren İstanbullu, kanser oluşumunda önemli olan etkenlerin, ultraviyole ışınlar, hava kirliliği, kimyasal karsinojler, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, virüsler ve genetik faktörler olduğunu söyledi.

Kansersiz bir hayatın ve kanser hastalığından korunmanın mümkün olduğunun altını çizen İstanbullu, "Bunun için düzenli olarak süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yöntemlerinin tercih edilmemesi, düzenli egzersizlerin yapılması gerekiyor" dedi. İstanbullu, antibiyotiklerin hekimin önerisiyle kullanılmasının da önemli olduğunu söyledi. İstanbullu, toplumda fazla dozda ilaç alarak hastalığın kısa sürede geçeceği yönünde yanlış bir inanış bulunduğunu da kaydetti. Yüksek dozun bazı vakalarda zehirlenmelere hatta ölümlere de yol açabileceğini dile getiren İstanbullu, vatandaşların doktor tavsiyesi olmadan kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmamasını istedi.

Muhsin İstanbullu, konu ile ilgili şunları söyledi: "Benzer şikayetleri olan insanların farklı ilaçları kullanması gerekebilir. Hastalar ilk başvurdukları doktorun verdiği ilaçlar bitmeden başka bir doktora giderek ilaç almasın. Öncelikle alınan ilaçlar, hastaların iyileşmesi için gereklidir. Antibiyotik kullanımının toplumumuzda yaygın olduğu görülmektedir. Antibiyotikler doktora danışılmadan kullanılıyor. Antibiyotikler hekim önerisi ve belirtilen sürelerde kullanılmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2005 Pazar 11:48:12
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 18:24:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?