27
Mayıs
2024
Pazertesi
SALİHLİ - MANİSA

Kazak Türkleri'nin acı günü

KAZAK TÜRKLERİ'NİN LİDERİ ALİBEK HAKİM'İN OĞLU ORALTAY VEFAT ETTİ

Almanya'nın Münih şehrinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Doğu Türkistan Kazak Türkleri'nin lideri Alibek Hakim'in oğlu Hasan Oraltay, cuma günü Manisa'nın Salihli ilçesinde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

Almanya'nın Münih şehrinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden 77 yaşındaki Hasan Oraltay'ın cenazesi, cuma günü Salihli'de düzenlenecek olan törenin ardından defnedilecek.

1933 yılında Doğu Türkistan'ın Tarbagatay bölgesinde dünyaya gelen Hasan Oraltay, Manas-Savan bölge valisi olan babası Alibek Hakim'in ve Doğu Türkistan Kazakları'nın istiklal mücadelesini çocukluğundan itibaren takip etti. Oraltay, 1949 yılında Doğu Türkistan'ın Mao güçlerinin eline geçmesiyle Taklamakan Çölü, Tibet düzlükleri ve Himalaya eteklerini geçerek özgürlük mücadelesi vermeye çalışan Kazaklar içinde yer aldı.

Almanya'nın Münih şehrindeki Azatlık Radyosu (Radio Liberty) Kazak Bölümü'nde 28 yıl editörlük ve başkanlık görevlerinde bulunan Hasan Oraltay, Sovyetler Birliği'nin yıkılışından sonra bağımsız Kazakistan Devleti'nce verilen Uluslararası Kazak Alaş Ödülü ve Kazak basınının en önemli ödüllerinden biri olan Altın Samuruk (2007) ödüllerine layık görüldü. Kazakistan'ın çeşitli üniversitelerinden fahri profesörlükler aldı.

Doğu Türkistan Kazak Türkleri'nin Türkiye'ye gelişlerinden itibaren gazetelerde başladığı yayın hayatını, 1961 senesinde "Hürriyet Uğrunda Doğu Türkistan Kazak Türkleri" isimli kitabıyla devam ettirdi. Kazakistan'da Kazak Milli şuurunun yeniden yapılanmasında en büyük etken olan ve Bolşevik devrimi akabinde kurulan, kısa ömürlü Alaş Orda Hükümeti ve o devrin Kazak aydınlarını konu alan "Alaş Türkistan Türklerinin Milli İstiklal Parolası" adlı kitabı ile Kazak Devleti'nin Uluslararası Alaş Ödülü'ne layık görüldü. Soğuk savaş döneminde Batı dünyasının demokrasi fikrini yaymada kullandığı en önemli kurumlardan biri olan Radio Free Europe/Radio Liberty'in (Hür Avrupa Radyosu/Hürriyet Radyosu) Kazakça Bölümü'nde 28 yıl hizmet ederek emekli olan Hasan Oraltay, emekliliği döneminde Kazak dilinde yayınladığı 'Elim aylap ötken ömür (Vatan İçin Harcanan Ömür)' isimli kitabında 20. yüzyılın ortalarında Doğu Türkistan'ın Altay-Tarbagatay ve Tanrı Dağları'nda başlayan Kazak Türkleri'nin mücadelesinin 1950'lerden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde ve Avrupa'da devam edişini anlatan hatıralarını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2010 Çarşamba 21:45:00
Güncelleme :15 Nisan 2010 Perşembe 09:55:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?