22
Mayıs
2024
Çarşamba
SALİHLİ - MANİSA

Oğlunu andığı için yargılanacak

ANKARA Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğrenci Temsil Kurulu Sözcüsü Ertuğrul Karakaya'nın, jandarma tarafından öldürülüşünün 29'uncu yıldönümünde, Manisa'nın Salihli İlçesi'ndeki mezarı başında anılması sırasında, ‘Slogan atarak, suçlu ve suçluyu övdükleri’ gerekçesiyle, gözleri görmeyen 73 yaşındaki annesi Ayşe Karakaya ve törene katılan 19 kişi hakkında 2 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Oğlunun mezarı başında andığı için yargılanacağını öğrenen anne Ayşe Karakaya, “Ben ahiret mahkemesini bekliyordum. Ama şimdi, yaşarken mahkemeye çağırdılar” dedi.

Ayşe Karakaya, her yıl olduğu gibi geçen yıl 8 Haziran'da oğlu Ertuğrul Karakaya'nın Salihli'deki mezarı başında andı. Anmaya Ayşe Karakaya'nın torunları Nurşen ve Ayşen Karaya, ÖDP, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi üyeleri 19 kişi de katıldı. Ayşe Karakaya anma töreninde, her yıl olduğu gibi, suçu olmayan oğlunun neden öldürüldüğünü, suçluların neden bulunmadığını sordu. Daha sonra şiirler okundu, Ertuğrul Karakaya'nın ‘devrim şehidi’, iyi ve cesur olduğunu anlatıldı. Çeşitli sloganlar atıldı ve tören sona erdi.

Daha sonra anma törenini uzaktan izleyen ve görüntü alan polislerin hazırladığı rapor Salihli Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Salihli Cumhuriyet Savcısı Seyfullah Öselmiş, törene katılan Ayşe Karakaya ve diğer 19 kişi hakkında, ‘Güvenlik kuvvetlerine silahlı direnme göstermek suretiyle suç işleyen Ertuğrul Karakaya'nın ölüm yıldönümünde mezarlık içinde slogan atarak suçu ve suçluyu övmek suçunun işlendiği kanaatine varılmıştır” denilerek TCK'nın 215/1 Maddesi gereğince, 2'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Dünya Kadınlar Günü ertesi, 9 Mart 2007 tarihinde hakim karşısına çıkacak olan Ayşe Karakaya, “Ben ahiret mahkemesini bekliyordum. Ama şimdi, yaşarken mahkemeye çağırdılar. Benim suçum ne, oğlumun suçu neydi? Gözüm görmüyor, kolum kırık. Hakim beni bir görsün” dedi.

Anma törenine katılmadığı halde sanık durumuna sokulan Ertuğrul Karakaya'nın ağabeyi Erol Karakaya, mahkeme sonucu ne olursa olsun, yaşadığı süre içinde kardeşini anmaya devam edeceğini söylerken, Emek Partisi Salihli İlçe Başkanı diş hekimi Turgut Güler, Ertuğrul Karakaya hakkında doğum yeri Uşak, olay yeri Ankara ve Manisa emniyetinde suç kaydı bulunmadığının altını çizerken, “Suç kaydı bulunmayan bir kişi nasıl suçlu olur” dedi.
Hürriyet İnternet / DHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2007 Çarşamba 16:58:14
Güncelleme :14 Şubat 2007 Çarşamba 17:02:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gürkan yenideniz IP: 85.98.77.xxx Tarih : 21.03.2007 16:12:02
bu kararı veren mahkemiyi şiddtle kınıyorum