18
Mayıs
2024
Cumartesi
SALİHLİ - MANİSA

Oraltay son yolculuğuna uğurlandı

KAZAK TÜRKLERİNİN LİDERİ ALİBEK HAKİM'İN OĞLU HASAN ORALTAY SALİHLİ'DE TOPRAĞA VERİLDİ

Almanya'nın Münih şehrinde vefat eden Doğu Türkistan Kazak Türklerinin lideri Alibek Hakim'in oğlu Hasan Oraltay (77), Manisa'nın Salihli ilçesinde toprağa verildi.

Cenaze törenine Hasan Oraltay'ın oğlu Canıbek Oraltay, damadı İsmail Pınar, İstanbul Türkleri Vakfı eski Başkanı Derviş Kılıç, Türk Ocakları İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Kenan Doğan, Salihli'de yaşayan Kazaklar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hasan Oraltay'ın 15 Ekim'den bu yana kanser tedavisi gördüğünü söyleyen damadı İsmail Pınar, "Tedaviden herhangi bir netice alamadık ve bu hastalık ölümüne sebep oldu. 4 Nisan tarihinde 78 yaşına girmişti. Kendisine Allah'tan Rahmet diliyorum" dedi.

Salihli'nin Kurtuluş Camisi'nde Cuma namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Hasan Oraltay Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Almanya'nın Münih şehrindeki Azatlık Radyosu (Radio Liberty) Kazak Bölümü'nde 28 yıl editörlük ve başkanlık görevlerinde bulunan Hasan Oraltay, Sovyetler Birliği'nin yıkılışından sonra bağımsız Kazakistan Devleti'nce verilen Uluslararası Kazak Alaş Ödülü ve Kazak basınının en önemli ödüllerinden biri olan Altın Samuruk (2007) ödüllerine layık görüldü. Kazakistan'ın çeşitli üniversitelerinden fahri profesörlükler aldı. Doğu Türkistan Kazak Türklerinin Türkiye'ye gelişlerinden itibaren gazetelerde başladığı yayın hayatını, 1961 senesinde "Hürriyet Uğrunda Doğu Türkistan Kazak Türkleri" isimli kitabıyla devam ettirdi.

KAZAK TÜRKLERİNİN LİDERİ ALİBEK HAKİM'İN OĞLU HASAN ORALTAY SALİHLİ'DE TOPRAĞA VERİLDİ
KAZAK TÜRKLERİNİN LİDERİ ALİBEK HAKİM'İN OĞLU HASAN ORALTAY SALİHLİ'DE TOPRAĞA VERİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2010 Cuma 17:50:04
Güncelleme :17 Nisan 2010 Cumartesi 01:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?