19
Mayıs
2024
Pazar
SALİHLİ - MANİSA

Süt Birliği'nden üreticilere eğitim

SÜT BİRLİĞİ'NDEN ÜRETİCİLERE EĞİTİM

Manisa Süt Üreticileri Birliği, Salihliye bağlı olan Ortaköy'de süt hijyeni ve süt sağım makinesinin kullanımı hakkında üreticilere uygulamalı eğitim verdi.

Köyde süt üreticileri ve çiftlik çalışanları ile bir araya gelen Süt Pazarlama Müdürü Mevlüt Kılınç, özellikle yaz aylarında üreticinin sütü muhafaza etmede sıkıntı çektiğini ifade ederek, süt sağım makinelerinin hijyeni hakkında yapılması gerekenleri anlattı. Kılınç, "Süt sağma makinesinin vakumu 400 barı geçmemesi gerekir. Geçmesi halinde hayvan sağlığında olumsuz etkilere sebep olur. Süt damarlarında çatlamaya ve mememin tahriş olmasına sebep olur. Meme lastiklerinin kullanım süresi normal şartlarda 6 aydır. Üreticimiz bu süreyi bilmediği için çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmakta ama farkına varmamaktadır. Bir ineğin normal sağım süresi 6-7 dakika arasında değişirken deforme olan meme lastiği bu süreyi 10-15 dakikaya kadar uzatmaktadır. Kullanım süresi geçmiş ve deforme olmuş meme lastiği süt verimini de düşürmektedir. Deforme olmuş meme lastiği mastitit gibi hastalıklara sebebiyet vererek süt verimini azaltmaktadır” dedi. Süt güğümlerinin hijyeni ve kullanımı hakkında bilgi veren Kılınç, alüminyum güğüm yerine krom güğüm kullanılması gerektiğini söyledi. Kılınç, her sağım sonrasında sıcak su ile iyice yıkanıp hayvan damlarının dışında muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Üreticilere "Kendi içebileceğiniz sütü bize verin" diyen Mevlüt Kılınç, sağım esnasında meme hijyenini iyi sağlamak gerektiğine dikkat çekti. Sağım öncesi tek kullanımlık ıslak havlu ile meme ucunun temizlenip kurulanması gerektiğini belirten Kılınç, su ile yıkanan meme üstünde kalan suyun sütü bozabileceği uyarısında bulundu. Sıcaklardan kaynaklı inek memelerinde peynirlenme olduğu için ön sağım yapılması gerektiğini kaydeden Kılınç, süt hayvanlarının daha verimli ve temiz süt vermesi için serin yerlerde bulundurulması ve sinek gibi haşerelerden uzak tutulması gerektiğini söyledi.

Eğitim çalışmasıyla ilgili açıklama yapan Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Ulvi Murat Tunca, eğitim ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında üreticilere sütün muhafazası ve süt sağım makinelerinin hijyeni konusunda bilgi verdiklerini söyledi. Aynı zamanda üreticilerin sorunlarını da dinlediklerini belirten Tunca, "Ortaköy'de başlayan eğitim çalışmalarımızı genişleterek üreticilerle birebir görüşmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde Manisa Veteriner Hekimler Odası ile beraber hayvan sağlığı hakkında üreticiyi bilgilendirmek üzere planlama yapacağız." dedi.

SÜT BİRLİĞİ'NDEN ÜRETİCİLERE EĞİTİM
İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2010 Pazartesi 14:46:02
Güncelleme :12 Temmuz 2010 Pazartesi 19:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?