22
Mayıs
2024
Çarşamba
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

AB normlarında sebze fidesi üretecekler

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'nde sertifikalı sebze fidesi ütemiyle ilgili üreticileri bilgilendiren Maki Fide A.Ş İşletme Müdürü Bekir Özcan, "Çiftçiler artık bundan böyle kendi tohumlarıyla sebze fidesi üretmeyecek. Bu Avrupa Birliği (AB) normlarına aykırıdır. Artık sebze fideleri sertifikalı olacak" dedi. 

Merkezi Antalya'da olan Maki Fide A.Ş'nin İşletme Müdürü Bekir Özcan, bu yıl Sarıgöl İlçesi'ne bağlı Dindarlı Köyü'nde sertifikalı uygulamalı fide dikimlerinin yapılacağını açıkladı. Bekir Özcan, Sarıgöl'ün Dindarlı köyünün firmaları tarafından pilot bölge olarak seçildiğini ve burada sertifikalı domates, biber ve karpuz dikimi yapılacağını açıklayarak, "Geçen yıl aynı yörede 600 dekarlık alanda sertifikalı sebze fidesi dikilerek verimli ürün alınmıştı.

 Bu yıl ise 2 bin dekarlık alan üzerinde her türlü sertifikalı sebze fidesi dikilecek. Çiftçilerin yıllardır kendi ürünlerinden tohumluk olarak ayırdıkları tohumlardan fide yapmaları AB normlarına aykırı. Artık, AB normlarında fidelerin tümünde sertifika istenmektedir. Bunun da sebebi, vatandaşların kendilerinin elde ettiği fidelerde mantar, bakteri ve enfeksiyona rastlanması. Kendi tohumlarından fide hazırlayan çiftçiler başka bölgelere sattığında o satılan bölgelere hastalıkları taşıyabiliyor ve yayılmasına neden olabiliyor. 

AB uyum yasalarının çoğunluğu tarımsal içeriklidir. Bu nedenle AB ülkeleri sebzelerin kontrollü uzmanların yetiştirdiği sebze fideleri ürünleri almaktadır."dedi. 

Sertifikalı sebze fidelerin yararlarını anlatan Özcan, "Sebzeler için tüm fideler serada hazırlandığı için sürekli bakımı ve uzmanların kontrolünde yapıldığından hastalıklar olmamaktadır. Torba içlerinde hazırlanan fideler her türlü toprakta yetiştirilmektedir. Fidelerin pişkinliği, verimi, boyları aynı oranda olmaktadır. Çiftiler kendilerinin hazırladığı fidelerde yüzde 40-50 oranında çimlenme olayında fire vermektedir, oysa denetimli fidecilikte bu rakam yüzde 95-98 oranında başarı elde edilmekte. Bu kayıp ise yüzde 2 ile 5 arasında oluyor. Sertifikalı sebze üretiminde ise diğer fidelere oranla 10 gün önceden gelişme başlamaktadır. Sertifikalı fidecilikte fideler homojen olduğu gibi aynı boyda olmaktadır."dedi.
iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 17:00:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?