25
Mayıs
2024
Cumartesi
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Bakla iki çocuğu hastanelik etti

BAKLA TEHLİKELİ OLABİLİR

Sarıgöl Devlet Hastanesi Çocuk Uzmanı Dr. Hüseyin Dağ, ilkbahar ile birlikte bol miktarda tüketilen baklanın bazı çocuklarda hayati tehlikeler yaratabileceğine dikkat çekti.

Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetiştirilen baklanın yarattığı hastalığın "Favizm" olduğunu belirten Uzman Çocuk Doktoru Hüseyin Dağ, şunları söyledi: "Kandaki Glikoz 6 Fosfat Dehidrogenaz enzimi eksikliğinde kanda hemoliz gelişmekte ve bakla yenildiğinde bunu tetiklemektedir. Bunun bulguları 48*96 saat sonra hemoliz olarak ortaya çıkmakta. Kan, hızlı bir şekilde düşüş göstermektedir. Kandaki hemoglobin ve hematokrit düşer, hayati foksiyonları etkiler. Geç kalındığında ölümcül vakalara kadar gidebilmektedir. Hastanemize bakla yedikten sonra fenalaşan iki çocuk hastamız geldi. Bunlardan birisinin hastanemizde kan transfüzyonunu yaptık, 3 gün gözlem altında tutuldu. Taburcu oldu. Diğer hastamız hasta yakınları tarafından Denizli'ye götürüldü."

Sarıgöl Devlet Hastanesi Uzman Çocuk Doktoru Hüseyin Dağ, son günlerde çocuklarda bakla yenildikten sonra ortaya çıkan Favizm hastalığının yaygınlaşması üzerine vatandaşların dikkatli olmalarını istedi. Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda bakla yetiştirildiğini anlatan Dağ, sözlerine şöyle devam etti: "Bahar aylarında yaygın bir şekilde görülmektedir. İhmal edilirse ölüme kadar gidebilir. Zamanında müdahale yapılmadığı zamanda kalp yetersizliği olmaktadır."

Dr. Hüseyin Dağ, Favizm hastalığının belirtilerini şöyle anlattı: "Özellikle çocuklar bakla yediklerinde idrarlarında siyah ve koyulaşma, gözlerde sarılık belirtilerinin görülmesi halinde, vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2010 Pazartesi 13:38:00
Güncelleme :17 Mayıs 2010 Pazartesi 16:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?