18
Mayıs
2024
Cumartesi
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

İngilizler'in üzümü Sarıgöl'den

Sarıgöl'de Eurepgap Projesi kapsamında Sultaniye üzümünden "Tomson" türü üzüm üretilmeye başlandı. Üzümler, başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Avrupa ülkelerinde en çok tercih edilen Tomson üzümü üretimi için Doğa Tarım firması, 2 yıldır bin 200 dönümlük üzüm bağında çalışmalarını sürdürüyor. Sarıgöl, Alaşehir, Salihli ve Buldan ilçeleri ile Yenice Beldesi'ndeki üzüm bağlarından olumlu sonuçlar alındığını ve önümüzdeki sezon için alanın 3 bin dekara çıkarılacağını belirten Doğa Tarım Firması Sarıgöl yetkilisi Ali İhsan Ülgen, "Firmamızın genel merkezi Mersin'in Tarsus İlçesi'dir. Doğa Tarım olarak son iki yıldır Avrupa normlarında üzüm yetiştirmek amacıyla üzüm bağlarının dekarına göre bağcıdan 500-600 YTL kiralıyoruz. Bağcı parasını alarak çekiliyor. Biz devreye giriyoruz. Bağın budanmasından, aralaması, gübrelemesi, ilaçlaması, çiftlerin sürümü, sulanması ve sigortası bize ait. Bin 200 dekarlık alan için 60 işçi, 4 adet traktör, 1 adet İtalya'dan bağ kolu kesme makinesi getirdik. Üzüm bağlarımızın bakımını bir Türk, biri de Güney Afrikalı mühendisler sürekli olarak kontrol etmektedir. Avrupa stantlarında üzüm yetiştirmekteyiz. Bir salkımın ağırlığı 750-800 gr gelmektedir. Tane kalınlığı 18 mm, tat oranı ise yüzde 16-18 gelmektedir" dedi.

Tomson üzümünün yeşil olarak erken toplandığını kaydeden Ülgen, bu üzümlerin Temmuz ayının 25'inden itibaren ihracata başlanacağını kaydederek, "Bin 200 dekarlık alan üzerinden bu yıl 2 milyon 500 bin kilogram üzüm ihraç edilecektir. Tomson üzümünün fiyatı Sultaniye üzümünün 10 katı fiyatla satılmaktadır. Bizim firma Türkiye'de ilk kez Tomson türü üzüm yetiştiren tek kuruluştur. Üzümlerin üzerinde bizim yöntemle atılan hiçbir tarım ilacı kalıntısı bulunmamaktadır. Üzümleri başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 15:36:17
Güncelleme :19 Temmuz 2005 Salı 11:59:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?