18
Mayıs
2024
Cumartesi
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Kalecik Karası, Sultaniye Üzümü'ne rakip

Sarıgöl İlçesi'nin dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık "sultaniye" üzümlerine rakip çıktı. Üzüm üreticileri, bu yıl Sultaniye'den bekledikleri geliri elde edemeyince, alternatif ürünlere yöneldi. İlçeye bağlı Dadağlı ve çevre köylerde 5 yıl öncesi dikimi yapılan şaraplık "kalecik karası" isimli çekirdekli kırmızı üzümler dikilmeye başlandı.

Dadağlı'da ilk kez şaraplık üzüm elde eden Bahri Erdil, "Ben, 1999 yılında şaraplık kalecik karası üzümünden 13 dönüm diktim. 3 yıldır ürün alıyorum. Benim bu üzüm türünü diktikten sonra köyümde çok sayıda arkadaş da dikti. Bu yıl ürün almaya başladık. Sultaniye üzüm gibi çok masraf gerektirmeyen bir üzüm türü. Pazarı açık hem de şarapçılıkta en aranan tür olan Kalecik Karası'nın yaş olarak fiyatı 1 milyon 300 bin lira. Oysa Sultaniye üzümün yaş olarak fiyatı 2004 yılında 180-400 bin lira dan satılıyor. Bu yıl 25 ton ürün alındı. Önümüzdeki yıl köyümden dikim yapan 50 kişi Kalecik Karası üzümünü şaraplıkta değerlendirilmek üzere satacak" diye konuştu.

Öte yandan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya, yeni tür üzümlerin acilen ovaya dikilerek yaygınlaştırılmasının önemine dikkati çekerek, "Çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümleri artık Ege Bölgesi'nin her yanında yetiştirilebiliyor. Çekirdekli üzüm türlerinden hem şaraplık hem de sofralık çeşitlerin dikimi yapılarak yaygınlaşmasında yarar var" dedi.

manisa
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 15:57:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?