18
Mayıs
2024
Cumartesi
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Kekik, tütününü pabucunu dama atacak

Sarıgöl'de tütün ve haşhaş ürünlerine alternatif olarak ilk kez bu yıl belirli kesimde kekik ekimi yapıldı. İlçeye bağlı Bahadırlar ve Dindarlı köylerinde iyi randıman alınan kekik ekiminin ilerisi için umut verici olduğu belirtildi.

Baharat bitkileri sınıfından olan, evlerde şifalı ot olarak kullanıldığı gibi sofralardan eksik olmayan kekik, Sarıgöl İlçesi'nde alternatif ürün olarak umut veriyor. Kekikler tarladan toplanarak kurutulmaya başlanırken, kekik kurusunun 800 YKr ile 1 YTL arasında satıldığı belirtildi. Bahadırlar Köyü'nde kekik dikimi yapan Hüseyin Keşkekoğlu, "Bu yıl ilk kez 10 dekarlık alanda kekik dikimi yaptım. Çok güzel verim aldım, memnunum" dedi.

Sarıgöl İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, kekik hasadının bilinçli yapılması halinde ürünün daha güzel değerleneceğini belirterek, "Kekik hasadı, elle koparmak yerine bıçakla keserek yapılmalı. Hasat yapıldıktan sonra sulama yapılmalı, içerisindeki yabancı otlar toplanmalıdır. Yapılacak hasatta kekiklerin boylarının 25 cm'ye ulaşması gerekmektedir. 2. yıldan itibaren kekikler iyi sulanmalı ve kekik plantasyonunda 2-3 kez biçim yapılmalıdır. Her hasattan sonra sulanma yapılmalıdır. Bu arada geniş alanlardaki kekikler çayır biçme makineleriyle yapılmalıdır. Toplanan kekiklerin kurutulması çok önemlidir. Temiz ve gölge bir yerde iyice kurutulmalıdır. İyi bir kurutma için gölgede serilen kekiklerin 20 cm kalınlığında olmasına dikkat edilmelidir. Kurutma halinde dalları zaman zaman alt üst edilmelidir. Kızışma ve dolayısıyla renk kararmasına meydan verilmemelidir. Uygun koşullarda kurutulmuş kekikler dövülerek yaprakları saplardan ayrılmalı pazarlama yapılana kadar serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır" açıklamasını yaptı.

Öte yandan, kekiğin birçok faydası olduğu ifade edilerek, kekik suyunun sindirim sisteminin kolay çalışmasına yardımcı olduğu, çay olarak içildiğinde rejim iksiri etkisinin bulunduğu, mutfaklarda da sıkça kullanıldığı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2005 Çarşamba 18:10:17
Güncelleme :12 Temmuz 2005 Salı 17:13:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
vehbi sarıhan IP: 81.214.182.xxx Tarih : 8.07.2005 19:47:48
sayın Kenthaber yapımcıları bu bir yorum değildir.sarıgöl ilçesi ile ilgili sitenizde genel bilgiler bölümündeki yanlışlıkların düzeltimesini rica ederim. 1-Sarıgöl Kaymakamı'nın ismi Recep YÜKSEL olarak yazılması gerek. 2-Sarıgöl ilçe olma hakkını 1947 yılında değil,1957 yılında verildi.Her iki maddenin düzeltilmesini bekliyorum. Vehbi Sarıhan-Emekli Öğretmen