19
Mayıs
2024
Pazar
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Manisa-Sarıgöl: Haşhaşta kota üreticiyi hüsrana uğrattı

Manisa’nın Sarıgöl İlçesi ve çevresinde yılda iki kez ekilen haşhaşta üretim fazlalığı nedeniyle getirilen kota uygulamasının, üreticileri mağdur ettiği bildirildi.

Sarıgöl ve çevresinde son birkaç yıldır tütüne alternatif olarak ekilen haşhaşta bu yıl ilk defa kota uygulamasına geçildi. Sarıgöl Ziraat Odası’nda konuyla ilgili açıklama yapan Oda Başkanı Ali Kaya, uygulamanın çiftçileri mağdur ettiğini belirtti.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya, 2003 yılında haşhaş ekim alanının 6 bin 200 dekar, tane rekortesinin 220 ton, kapsül rekortesinin 150 ton olduğunu, haşhaşın kilosunun da 600 bin ile 1 milyon liradan, kapsül fiyatının ise 1 milyon 500 bin liradan satıldığını ifade etti. Kaya, ’’Bu yıl haşhaşta kota uygulaması getirildi. Sebebi de geçen yılki rekortenin fazla olması olarak gösterildi. Kotanın olmaması için çok uğraş verdik, ama olmadı. Köylerde geçen yıl ekimi yapılan alanlardan az ürün alınacaktır. Bu yıl talep çok fazlaydı. Kota gelince ilçe ve çevresinde 6 bin 945 dekarlık alanda ekim yapılabildi. Haşhaşın yılda iki kez ekimi yapılabilmektedir. Güz aylarında ve baharın bu yıl kurak geçmesi nedeniyle ekim yapılmadı" dedi.

Bilindiği gibi uyuşturucu özelliği bulunan haşhaş taneleri tüccarlar tarafından, kapsülleri ise Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından alınarak ilaç sanayinde değerlendiriliyor.

MANİSA-(İHA)
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2004 Pazartesi 13:39:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?