26
Mayıs
2024
Pazar
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Öğretmenlere organ bağışı semineri

SARIGÖL'DE 'DOKU VE ORGAN NAKLİ' SEMİNERİ

Sarıgöl Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Alpaslan Alsoy tarafından, öğretmenlere yönelik ”Doku ve Organ Nakli" konulu seminer verildi.

Sarıgöl Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen seminere, ilçe köylerinde görev yapan eğitimciler katıldı. Slayt eşliğinde programa başlayan Başhekim Opr. Dr. Alpaslan Alsoy, doku ve organ bağışının önemini anlattı.

Alsoy, "İlçemizde en kalabalık kitle olarak öğretmenler var. Öğretmenler çevresini organ bağışını en iyi anlatabilen kitle olması nedeniyle bu semineri öğretmen arkadaşlara vermeyi uygun gördük. " dedi.

Organ bağışının tanıtan Alsoy, "Organ bağışı, ölümümüzden sonra organlarımızın başka bir insan için kullanılmasına vermemizdir. Bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasını hayata döndürmesini sağlamaktır. 18 yaşını dolduran her sağlıklı kişi organlarını bağışlayabilir. Organ ve doku bağışında bulunmak isteyenler en yakın sağlık kuruluşlarına başvurarak, bağış belgesi alırlar. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakil edilebilmektedir. Bir kişi organını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir." diye konuştu.

Türkiye’de organ bağışı yapılsa bile beyin ölümü gerçekleştikten sonra organların ölen kişinin ailesinin izni alınarak nakledilebildiğine dikkat çeken Başhekim Opr. Dr. Alpaslan Alsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Organlar, sıra bekleyen ve bekleyen hastanın aciliyet durumuna göre yapılmaktadır. Türkiye’de 40 bin böbrek hastası bulunmaktadır. Bunların tek tedavisi ise organ nakli ile olmaktadır. Bu da organ bağışının önemini ortaya koymaktadır. Türkiye’de organ bekleyenlerin, beş yıllık masrafı 187 bin Dolardır. Organ nakli ile bu masraf 102 bin Dolar olmaktadır. Türkiye’de ilk organ nakli 1969 yılında yapıldı. Ülkemizde organ satışı ve alımı kanunen yasaktır. Ülkemizde organ nakillerinin yüzde 70'i canlılardan alınan organlarla yapılmaktadır. Oysaki Avrupa’da organ nakillerinin yüzde 20'si kadavralardan temin edilmektedir."

Organ bağışının dini yönden de bir sakıncasının olmadığını kaydeden Opr. Dr. Alpaslan Alsoy, "Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun 06 Mart 1980 tarihli kararı ile organ naklinin caiz olduğu bildirilmiştir."dedi.

SARIGÖL'DE 'DOKU VE ORGAN NAKLİ' SEMİNERİ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2009 Salı 14:30:03
Güncelleme :10 Kasım 2009 Salı 14:59:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?