23
Mayıs
2024
Perşembe
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Sarıgöl depreme hazırlanıyor

Manisa’nın Sarıgöl İlçesi’nde, olası bir depreme karşı alınması gereken tedbirler ve ilgili kurum ve kuruluşların çalışma şartlarını içeren bir toplantı yapıldı. Toplantı, mülki idare amirleri başta olmak üzere büyük ilgi gördü.

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Kaymakam Recep Yüksel, Belediye Başkanı Ömer Karcı, ilçe daire amirleri, belediye meclis üyeleri, jandarma ve emniyet görevlileri, okul müdürleri ve mahalle muhtarları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Recep Yüksel, "Bilindiği gibi, depremin ne zaman olacağını kestirmek mümkün değil. İlçemiz, 1. derecede deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle deprem olduğunda değil, önceden tedbirleri almak daha güzel olur. Bu doğrultuda, ilçede ilk kez dar bölgede bir panel düzenlemenin doğru olacağını düşünerek ilk adımı attık. Önümüzdeki günlerde yetkili bilim adamlarıyla da gerekli bağlantılar yapılarak vatandaşların deprem konusunda bilgilendirilmesi yönüne gidilecektir" dedi.

Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı ise ilçenin 1. derecede deprem riski taşıması nedeniyle, ilçedeki yeni yapılanmalarda planların daha sağlam olması gerektiğine işaret ederek, "Fay hattı olan alanlarda kat durumu ortaya çıkmakta ve çok katlı binalara izin verilmemektedir" dedi.
1999-2000 yıllarında ilçenin zemin etüdünü yaptıran Sarıgöl Belediyesi eski Başkanı Kemal İlter de konuşmasında şunları söyledi:

"İlçemiz, 1969 yılında 6.9 şiddetinde bir deprem yaşadı. Sarıgöl-Alaşehir arasında 35 kilometre uzunluğunda bir fay hattı oluştu. İlçemizin merkezinde ise üç ayrı yerde fay mevcuttur. Bu fayların arasında 1.5 kilometre genişliği olan alanlarda çok katlara izin verilmemektedir. Biz İzmir 9 Eylül Üniversitesi ile protokol imzalayarak zemin etüdü yaptırdık. Aldığımız raporlar, gerçekten ciddi bir tedbir alınması yönündedir."

Jeoloji Mühendisi Osman Vural ise yaptığı konuşmada, ilçenin 1. derece deprem riski altında olduğunu doğrulayarak, "Sarıgöl, Gediz fay hattının başlangıcında yer almaktadır. İlçenin içinde üç tane fay hattı geçmekte, bunlardan ikisi ilçe merkezinde ve aralarındaki uzaklığı ise 1-1.5 kilometre kadardır. İki fay arasında kalan yerleşim alanlarının üzerinde çok katlı binalara izin verilmemelidir. Sarıgöl’de 1969 yılında bir deprem yaşandı. Büyük bir deprem. Yeni bir depremin oluşması için 35-40 yıl gibi bir zamanın geçmesi gerektiği bilinmektedir. Bu, Sarıgöl’de bir daha büyük bir deprem olacak demek değil ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerekir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 18:54:40
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 18:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
TUĞRAN ŞEN IP: 81.215.179.xxx Tarih : 25.04.2005 18:30:47
öncelikle kaymakamız Recep beyi dar alanda yaptığı başarılı ve bi okdar da önemli olan toplantıyı gerçekleştirdiği için teşşekür ediyorum deprem kuşağında yer alan ilçemiz bizlerin en büyük sorunudur ben bir sarıgöllü olarak ilçemde kızılay"nın Afet Operasyon Merkezine bağlı Sarıgöl Arama Kurtarma Başkanlığını Üstlenmek istiyorum Şu an için 11 kişilik ekibim hazır vaziyette ama henüz resmi girişimlere başlamadık ekibimin eğitimi için gerek Manisa gerek Ankaradan olsun eğitimci kişilerle görüşüp eğitim seminerleri alacağız aldığımız eğitimi ilçemiz merkez ve köylerde halkımızla paylaşacağız bize gerekli araç ve gereci sağlayabilirmisiniz Saygılarımla