16
Mayıs
2024
Perşembe
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Sarıgöl'de turşuluk yem hazırlığı

Sarıgöllü çiftçiler süt verimini arttırmak için turşuluk yem hazırlığına başladı. Özellikle kış aylarında süt hayvanlarına verilen turşuluk yem sayesinde yüzde 20-25 oranında süt artışı sağlandığı belirtildi. 

Sarıgöl ve çevresinde süt hayvanı besiciliği yapmakta olan çiftçiler, hayvanlarını kış aylarında beslemek amacıyla şimdiden silaj (turşuluk) yem hazırlamaya başladı. Devlet tarafından yem bitkilerini destekleme kapsamı içerisinde olan fiğ için dekarda 50YTL, mısır'da dekarda 60YTL,Yonca'da ise dekarda 130YTL destekleme verildiğini belirten Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Mehmet Toy, "Sarıgöl ve çevresinde devlet desteklemeli 950 dekarlık desteksiz olarak toplam 2 bin dekarlık alanda mısır ekimi yapıldı. Silajlık mısırların boyu 4 metreyi bulmaktadır. Devlet yem bitkilerini desteklemektedir ancak bu destek 5 dekar ve üzerinde olan ekim alanlarına kapsamaktadır. Sarıgöl ve köylerinde mısır ekimi ikinci ürün olarak da ekimi yapılmaktadır. Zira arpa ve buydağ hasadının ardından sulanabilir arazilerde yapılmaktadır. Sulanabilir arazilerdeki mısırın dekarda verimi ortalama 5-8 ton olmaktadır"dedi. 

Turşuluk yemin hazırlanmasının oldukça kolay olduğunu anlatan Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Mehmet Toy, hazırlanan turşuluk yemin olgunlaştığında kendine özgü bir kokusu olduğunu belirterek, "Tarlalarda dört metreyi bulan silajlık mısırlar artık makinelerle iyice parçalanarak traktörlerin kasalarına konulmakta. Bu parçalanan mısırlar çiftçiler tarafından iki metrelik kazılan çevresi beton ya da taşlarla örülen çukurların içlerine üzeri çiğnenerek iyice sıkıştırıldıktan sonra üzerine naylon çekilerek hava almaması sağlanır. Bir de beton üzerine dökülen silajlık yem traktörlerle üzeri iyice sıkıştırıldıktan sonra naylonla ve topraklarla örtülerek de hazırlanır. Hazırlanan turşuluk yemler yaklaşık 1-2 ay içersinde olgunlaşır. Kendine özgü koku verir. O zaman yemin hazır olduğu belli olur. Kış aylarında samanın yanında verilen bu yem sayesinde süt üretimi yüzde 20-25 oranında artış gösterir. Kısaca yaz aylarındaki süt verimine kaybetmez. Turşuluk yem sayesinde hayvanların yem iştahları da artmaktadır. Özellikle kalabalık süt besiciliği yapmakta olan çiftçilerimiz bu yemleri tercih etmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 13:38:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?