22
Mayıs
2024
Çarşamba
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Sarıgöl'den Türkiye'ye Pepino kavunu

Manisa'nın Sarıgöl ilçesine bağlı Kızılçukur köyünde bir üreticinin ilk kez 9 yıl önce yetiştirdiği Pepino cinsi kavunlar, bugün Türkiye'nin dört bir yanından gelen siparişlerle iç piyasada satışa sunuluyor.


Bursa'dan bir yakını tarafından gönderilen bir kaç kök Pepino cinsi kavunu 9 yıldır yetiştirdiğini ve her geçen gün talebin artığını kaydeden 54 yaşındaki Ali Şılak, Pepino kavununun anavatanının Peru olduğunu, bir kökünden 30-35 adet kavun yetiştiğini söyledi. Bugün gelen talepleri karşılamakta güçlük çektiğini kaydeden Şılak, şunları söyledi: "Pepino kavunu, patlıcangiller familyasından olup küçük taneli bir kavun türüdür. Verimi çok güzel ve her türlü iklim şartlarına uyum göstermektedir. 9 yıldır hiç yılmadan bu kavundan üretmekteyim. Ben hem üretimini yapıyorum, hem de isteyenlere fidanlarını satıyorum. Bu yıl tarlamın 2 dekarlık bölümünde 4 bin fidan Pepino kavunu diktim."


HAM PEPİNO ŞİFA KAYNAĞI
Şu anda ürünlerin ilk zamanı olmasına rağmen gelen ham pepino siparişi aldığını belirten Ali Şılak, Peru devletinin bu ürünü Tarım Bakanlığı'ndan alarak, korumak için Sağlık Bakanlığı'na devrettiğini, besin değerinin yüksek olması dolayısıyla her geçen gün rağbet gördüğünü, başta şeker hastalığı ve kemik erimesi olmak üzere, dalak yetmezliği, bağırsak kanseri, tansiyon, kollesturol, gen hastalığı ve iştahsızlığa çok iyi geldiğini, vücudu dinç tuttuğunu öne sürdü.


Kavunların tanesini 2 YTL' den, fidanlarını ise 1 YTL sattığını açıklayan Ali Şılak, "Şu ana kadar bin 200 adet Pepino kavununu başta İstanbul olmak üzere, Antalya, Diyarbakır, Burdur, Bursa, Ankara, İzmir ve ilçesi Tire, Denizli, Balıkesir ve Samsun'a sipariş üzerine kargo ile gönderdiğini söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 04:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?