22
Mayıs
2024
Çarşamba
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Su altından değerli

Sarıgöllü üzüm üreticileri, üzüm bağlarını 42 derece sıcak altında suluyor. Beklenen yağışın olmaması ve Sarıgöl Ovası'nı sulamakta olan Buldan ve Afşar barajlarında yeterli suların toplanmaması üzerine, üzüm üreticileri mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklara aldırmadan üzüm bağlarını sulamaya başladı. 

Gölgede bile 42 dereceye varan sıcağın altında bağlarını sulamakta olan üzüm üreticilerinden Tırazlar köyünden Mehmet Ergene, "Beklediğimiz yağış olmadı. Barajlardan Haziran ayında su verilecek. Bağlarımız su istiyor. Bizde mevcut derinkuyu sondaj pompalarından sulamaktayız. Hava gerçekten bunaltıcısı. Sanki Temmuz sıcakları gibi ama bağımızı da sulamak gerek. Başımıza şapka ya da sarık alıyoruz ama sıcaklar çok etkili. Bu yıl üzüm bağlarımızı sondajlardan sulayacağız. Ancak bu tür sulamanın saatlik ücreti 15-25 YTL arasında. Suyun 4-6 inçlik oluşuna göre fiyatları değişmekte. Bu yıl su altın gibi, birçok üzüm üreticisi damlama sistemine döndü. Kimileri benim gibi salma sulama yapmakta ancak bir kaç yıl içersinde tüm ova damlamaya dönecek. Bu sıcaklarda bağlarda çalışmak sağlık yönünden de tehlikeli ancak buna mecburuz" dedi. 

Öte yandan Sarıgöl Sulama Birliği Başkanı Necati Yılmazer ise Buldan Barajı'nda yeterli suyun olmadığını belirterek, bu yıl üzüm bağlarına su veremeyeceklerini ifade etti. Yılmazer, "Buldan Barajı'nın toplam doluluk oranı 45 milyon metreküp olmasına rağmen, şu anki su miktarı bin metreküptür. Bu durumda barajdan bu yıl su vermemiz mümkün değil. Ancak mevcut derinkuyu pompalarımızı devreye sokarak üzüm üreticilerimize su vermeye çalışacağız" dedi. Sarıgöl Bağ Sulama Birliği ise Sarıgöl ve Alaşehir ovalarını sulamakta olan Afşar Barajı'nın doluluk oranının 84 milyon metreküp olmasına rağmen bu yıl yeterli suyun toplanmadığını ve üreticilere su verebileceklerini belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2007 Çarşamba 10:38:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yaşar yalçın IP: 88.246.133.xxx Tarih : 7.06.2007 13:16:10
Yıllardır metrelerce kp su boşuna akıtıldı.Şimdi çoğu çiftçi tehlikenin farkında.Fakat hala bir önlem alınmıyor.Bence görevli birimler gelip her kesimden çftçiyi bilgilendimeli.yoksa bırakın sulama için içmek için bile su bulamayacağız.