18
Mayıs
2024
Cumartesi
SARIGÖL - MANİSA
Belediye Sayfaları

Tavuk, horoza dönüştü!

Sarıgöl Cumhuriyet Mahallesi'nde ikamet eden Mustafa ve Hatife Çığır çifti, 2 yıldır yumurta veren tavuklardan birinin, son bir ay içinde yumurtlamayı kestiğini ve horoz özellikleri taşımaya başladığını iddia etti.

Yıllardır tavuk besleyen ve yerli ırk olarak bilinen kırmızı tavukları üretmekte olan Mustafa ve Hatife Çığır çifti, gördükleri karşısında adeta şaşkına döndüklerini ifade etti. Mustafa ve Hatife Çığır'ın ifadesine göre, iki yıldır yumurta vermekte olan tavuk, bir ay önce yumurtlamayı kesti. Üstelik ibiği uzadı ve küpeleri büyüdü, dişi tavuklara saldırmaya ve sabaha karşı horoz gibi ötmeye başladı. Bu durum, yaşlı çifti meraklandırdı.

Tavuğun birden horoza dönüştüğünü söyleyen Hatife Çığır (65), "İki yıl önce evimizdeki kümeste kuluçkaya yatan tavuğun altına yumurtalar koyduk. Beş tane yavrusu oldu. Üç tanesi piliç, iki tanesi horozdu. Üç piliç 1,5 yıldır yumurtluyorlardı. İçlerinden birisi, bir ay önce yumurtlamayı kesti. Yem verirken, her geçen gün tavukta değişimler olduğunu fark ettim. Sonra tavuğumun ibiği uzadı, erkek horozlardaki gibi küpeleri uzamaya, dişi tavuklara saldırmaya başladı. Tek horozum ile birlikte, cinsiyet değiştiren tavuğum da sabah erkenden ötmeye başlayınca şaşkına döndüm. Durumu eşim Mustafa 'ya anlattım. Tavuğu birlikte gözlemlemeye başladık ve her geçen gün biraz daha horoza dönüştüğünü gördük. Bu durum mahalleliler tarafından da duyulunca, merak edenler evimize gelmeye başladı. Bazı komşularımız 'bunu evinizde barındırmayın uğursuzluk getirir' diyor, kimileri de 'kesip atıverin' gibi sözler söylüyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

Öte yandan, Sarıgöl'deki Veteriner Hekim Osman Gül, tavuğun horoza dönüşmesine açıklık getirerek, "Bu tür olaylar tavuklarda ilk yumurtlamaya başlayacağı dönemde görülebilir. Yani tavuk horoza, horoz da tavuğa dönüşebilir. Ancak Sarıgöl'deki olay, çok ender görülen bir durum; çünkü 1,5 yıl yumurta veren tavuğun horoza dönüşmesi nadirdir. Biz buna 'seks kayması' demekteyiz. Eti yenilebilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2005 Cumartesi 14:27:56
Güncelleme :19 Temmuz 2005 Salı 11:58:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?