17
Mayıs
2024
Cuma
TURGUTLU - MANİSA

Manisa: Bergama'dan sonra şimdi de Turgutlu halkı karşı çıkıyor...

Yörede yeni bir Bergama örneği oluşturacağı gerekçesiyle madenin işletilmesine karşı çıkan vatandaşlar, "Bu maden işletildiği takdirde en ufak böcekten başlayarak, yılan, kaplumbağa ve büyükbaş hayvanların ölümüne sebep olacağı söyleniyor. Bu durum zamanla insanlara da sirayet edecektir. Öte yandan firma, madeni aldıktan sonra işini bitirip gidecek. Biz yine kaderimizle karşı karşıya kalacağız. Bizim en büyük servetimiz ovamız ve suyumuzdur. Biz maden nedeniyle, servetimizi kaybetmek istemiyoruz. Biz ovamızı kaybetmemek için her yola başvuracağız" dediler.

Musucalı, Akköy, Çampinar ve İzzettin köyleri muhtarları şikayetlerini kaleme alan bir dilekçeyi Turgutlu Kaymakamlığı'na verirken, madenin çalışmasının durdurulması ve ruhsatlarının iptal edilmesi istendi. Öte yandan, Maden Şantiye Şefi Halis Okur, gerekli ruhsat ve izinler için her türlü resmi yazışmanın yapılarak sonuçlarının beklendiğini ifade ederek, "1.5 yıl deneme çalışması yapacağız. Deneme sürecinde 30 bin ton nikel cevheri işleyeceğiz. Toplam rezerv ise 30 milyon ton olarak tahmin ediyoruz. Çevreye zarar vermeyecek her türlü tedbiri alıyoruz. Çökeltme havuzlarında biri kil olmak üzere üç izolasyon maddesi kullanılıyor. Bu izolasyondan sızıntı olması mümkün değildir. Köylülerimizin ve çevre halkımızın korkmasına gerek yok, nimet çok olsun ki, komşularımızla paylaşalım istiyoruz" dedi.

Bu arada, Gediz Erozyonla Mücadele ve Köyleri Kalkındırma Vakfı (GEMA) Turgutlu Temsilcisi Av. Hasan Namak, kendilerinin de konuyu incelemeye aldıklarını, Turgutlu'da yeni bir Bergama olayına izin vermeyeceklerini söyledi.

iha-manisa
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2004 Çarşamba 15:27:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?