30
Mayıs
2024
Perşembe
TURGUTLU - MANİSA

Sağlık personeline obezite semineri

TURGUTLU'DA, SAĞLIK PERSONELİNE OBEZİTE SEMİNERİ

Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, obezitenin birçok hastalığa zemin hazırlayan önemli bir etken olduğuna dikkat çekerek, sağlık idarecilerinin bu mücadelede vatandaşa örnek olmasının önemi üzerinde durdu.

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi Turgutlu Devlet Hastanesi’nde 'Obezite' konulu hizmet içi eğitim semineri düzenledi. İl genelinde devlet hastanelerinde görevli eğitim hemşireleri ve hastane müdürlerinin katıldığı seminerde, obeziteye yönelik yapılan faaliyetler hakkında bilgi verilirken, bundan sonraki süreçte neler yapılacağı konusu ele alındı.

Sağlığın teşviki olarak tanımlanan, hastalıklara zemin hazırlayan şartların önlenmesine yönelik çalışmalara başlandığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, Sağlık Bakanlığı’nın özellikle ülke genelinde sigarayla ve obeziteyle mücadeleyi ön plana çıkardığını ifade etti. Sigara ve obezitenin ülkemizde vatandaşların sağlığını bozan faktörlerin başında geldiğine vurgu yapan Dr. Tay, “Sigarayla mücadelede ülkemiz ciddi mesafeler aldı. Dünya ülkelerine örnek olacak çalışmalar yapıldı. Sigara tüketimi azaldı ve sigara tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların da önümüzdeki yıllarda azalma göstermesi bekleniyor. Bununla birlikte en büyük sorun olan obezite birçok hastalığa zemin hazırlayan bir diğer önemli etken. Bakanlığımız bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu eğitimler de bunun bir parçası. Bu eğitimler sonrasında kurumlarınızda obeziteyle mücadeleye yönelik çalışmalar yapmanız bekleniyor” dedi.

İnsanlara bir şeyleri yapmaları ya da yapmamalarını söylemek için önce söyleyenin söylediğini uyguluyor olmasının önemli olduğuna işaret eden Dr. Tay, "Sağlık idarecileri olarak çevreye örnek olalım" mesajı verdi. Sigarayla mücadele programının uygulanması aşamasında yaşadığı süreci anlatan Dr. Tay, “2007'de Sağlık Bakanlığı sigara ile mücadele başlatılacak diye bir genelge gönderdi. Ben de o sıralarda sigara içiyordum. Genelgeye baktım okudum dedim ki; 'sigara içen bir sağlık müdürü ile bu işler yapılmaz. Ben önce sigarayı bırakayım ondan sonra çalışmaya başlayalım.' Uygulama 2 ay kadar bekledi. Ben sigarayı bıraktım. Sonra gelin, baştan alalım dedim ve oradan başladık. Şu anda da obeziteyle mücadeleye başladık. Onun için kilo vermemiz gerekiyor. İnşallah bu vesile ile kilolarımızı da bırakacağız.”

Obeziteyle mücadele konusunda yapılacakların ülke sağlığına ciddi katkılar sağlayacağına vurgu yapan Dr. Tay, “Ben tek başıma ne yapabilirim gibi düşünmemek lazım. Herkesin bu konuyla ilgili yapacağı çalışmalar toplamda çok değer arz edecek. Ülkemizin sağlığı açısından, sağlık hizmetlerine yapılan harcamaların azaltılması açısından, sağlık bütçesinin daha başka yerlerde kullanılmasına imkan sağlaması açısından çok önemli olacak. Bu nedenle herkesin elinden geldiği ölçüde bu konuda çalışmasını istiyoruz” diye konuştu.

TURGUTLU'DA, SAĞLIK PERSONELİNE OBEZİTE SEMİNERİ
İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2011 Çarşamba 16:55:02
Güncelleme :20 Temmuz 2011 Çarşamba 18:32:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?