18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURGUTLU - MANİSA

Turgutlu incir üreticisi zor durumda

Manisa'nın Turgultu İlçesi'ne bağlı Dalbahçe Köyü'nde geçimlerini ziraatçılık yaparak sağlayan köylüler, bu yıl köylerine ihracatçıların uğramaması üzerine sıkıntılı günler yaşıyor.
Bahçelerindeki yediveren cinsi incirlerin ihracata yönelik olduğunu belirten Dalbahçe Köyü'nden incir üreticisi Ramazan Kahraman, "Köyümüzde kiraz, erik, armut, incir yetişmekte. Kiraz, erik ve yediveren incirleri daha çok ihracata yönelik. Köyümüze ihracatçı uğramadığı için incir fiyatları gevşek gidiyor" dedi.
Ürünlerini Turgutlu Toptancı Hali'ne 700 bin lira ile 1 milyon lira gibi ucuza verdiklerini kaydeden Kahraman, ihracatçının gelmesi durumunda köylünün ürününün yok pahasına gitmeyeceğini öne sürdü.
Dalbahçe Köyü'nde köylüden yediveren inciri alan Mehmet Koçyiğit isimli toptancı ise, "Biz inciri 1 milyon liraya alıp İstanbul'a gönderiyoruz. Buradaki köylünün derdi, pazarın olmayışı. Böyle olunca 3 yıl önce 500 bin liraya giden incir, bugün 700 bin ile 1 milyon lira arasında alıcı bulabiliyor" diye konuştu.
Bu arada Yediveren incirlerinin Haziran ayında piyasa çıktığı, ham olanlarının ihracatçılar tarafından alınıp yurt dışına gönderildiği, Avrupa'da içki ve pastane sektörü tarafından kullanıldığı ve bu nedenle iç piyasada fazla talep görmediği bildirildi.
iha-manisa
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2004 Cuma 15:11:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?