19
Mayıs
2024
Pazar
TURGUTLU - MANİSA

Turgutlu'da CHP'nin çiftçi mitingine ilgi büyüktü

Manisa genelindeki tüm tarım üreticilerinin tarım politikası ile üzüm ve pamuk taban fiyatlarını protesto ettikleri miting, 2 bine yakın kişinin katılımıyla Turgutlu Kozapazarı’nda yapıldı. Tarım mitingi için Ankara’dan Turgutlu’ya gelen 21 milletvekili, vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılandılar. Mitingin ilk konuşmasını CHP Manisa Milletvekili Ufuk Özkan yaptı.

Özkan, "Meclis tatildeyken köylerimizi tek tek gezip dolaştık, üreticimizin sorunlarını paylaştık ve ne tür sıkıntılar yaşadıklarını gördük. Hükümetin verdiği sözlerden hiçbirini yerine getirmediği gibi, hiçbir soruna çözüm de bulamadığını bir kez daha gördük. Alın terinizin karşılığını istiyoruz. Sesinizi Ankara’ya taşıyacağız, bu nedenle bugün burada sizlerle beraberiz" şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, "Geçen yıl 1 milyon 300, 1 milyon 400 bin lira civarında sattığınız üzümü, şimdi yalvararak 800 bine bile veremediğiniz görülüyor" derken, cebinden çıkardığı bir üreticiye ait satış belgesini gösterdi. Ören, "IMF’nin isteği doğrultusunda hareket eden AKP Hükümeti çiftçimizi, köylümüzü yine perişan etti. Hükümet daha önce TARİŞ’e 500 bin lira avans verin talimatı verdi. Bizim yapacağımız bu mitingi duyunca, Pazar gecesi apar topar toplanarak, üzüm avansını 1 milyon liraya yükselti. Bu durum da bir kez daha gösteriyor ki, sizler sesinizi yükselttiğiniz müddetçe hakkınızı alabileceksiniz. Ağlamayan çocuğa emzik vermezler" diye konuştu. "Üzüm işletmeleri yurt dışına 1 milyon 700 bine üzüm satarken, sizin elinizdeki üzümü 800 bine alıyor. Bu nasıl adalettir" diye soran Ören, her zaman üreticinin yanında olacaklarını, alın teri ve emeğin daha fazla sömürülmesine müsaade etmeyeceklerini dile getirdi.

Daha sonra konuşan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ise, tüm Türkiye’nin en bereketli topraklarına Manisa’nın sahip olduğunu, bu toprakların bu kadar bereketli olmasının da bölge insanının toprağına iyi bakması ve çalışkanlığı sayesinde gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Ama ne yazık ki bu yiğit ve fedakar Manisalı üretici hiçbir zaman emeğinin ve alın terinin karşılığını alamamaktadır. İzlenen tarım politikası köylümüzü, çiftçimizi, üreticimizi sahipsiz bırakıp, kendi kaderiyle baş başa bırakmış, bunun yanında da hükümetin kandırma ve aldatmaları sonucunda alın teri ve emeğinin heba olması sonucunu getirmiştir" diye konuştu.

CHP Grup Başkan vekillerinden Prof. Dr. Haluk Koç, "Şimdi seçim zamanı değil. Siyasetçiler size hep oy istemek için gelir. Peki öyleyse, biz bugün burada ne arıyoruz" diye sorarak, kimimiz Artvin, kimimiz Tekirdağ, kimimiz Afyon milletvekiliyiz. Ama bugün buradayız. Sizden oy istemek için de gelmedik. Biz buraya sizlerin alın teri ve emeğinin karşılığını alabilmeniz için, sizin sesiniz, kulağınız olabilmek ve sizlerin sorunlarına sahip çıkabilmek için geldik" ifadelerinde bulundu.

Miting alanını dolduran çiftçilerin taşıdıkları bazı ilginç pankartlar da dikkat çekti. "Hükümet ve IMF zina halinde, Türk çiftçisi şahit", "Taban fiyatı mı, idam fermanı mı", "AKP’nin anlamı: Aldatma ve Kandırma Partisi, "Sadaka değil, alın terimize saygı istiyoruz" "Uyan Atam, efendini şimdi köle yapmak istiyorlar " ve "Milletin efendisiyiz, IMF’nin kölesi olmayız" pankartları göze çarptı. Konuşmacıların bol bol alkış aldığı mitingde, AKP Manisa Milletvekilleri de protesto ederek, Manisa’nın ve Manisalı’nın sorunlarına sahip çıkmadıkları vurgulandı.

Miting sonrasında ise 21 milletvekili Turgutlu Ovası’na giderek, buradaki birkaç pamuk tarlasını ziyaret etti. Buralarda üreticilerin dertleri ve sorunlarını dinleyen milletvekilleri, ayrıca tarlada çalışanlarla birlikte pamuk da topladılar.

iha-turgutlu
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 17:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?