16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

30 yıllık öğretmene inanılmaz ceza!

Milas ilçesinde, bir ilköğretim okulunun 30 yıllık sınıf öğretmenine; 5. sınıftan 6. sınıfa geçen bir öğrencisinin saat bakmayı bilmediği için bir ay boyunca öğrenciye 'akrep-yelkovan pozisyonu' öğretme dersi verildi. Öğretmen ise kurs için ücret isteyince emre itaatsizlikten hakkında soruşturma açılarak başka bir okula gönderildi.


Derince İlköğretim Okulu'nda eğitim camiası adına ilginç bir gelişme yaşandı. 30 yıllık sınıf öğretmeni Nurhayat Özgür, 6. sınıfa geçen Taner Ç. adlı öğrencinin saat bakmayı bilmediğinin tespit edilmesi üzerine öğrenciye okul yönetimi tarafından bir ay boyunca saat bakmayı öğretmekle görevlendirildi. Mesai saati haricinde 'kurs' olarak ayrı bir ücretlendirmeye tabi tutulması gereken görevlendirmeyi kabul etmeyen Özgür, ücret karşılığında öğrenciye eğitim vereceğini söyledi. Bunun üzerine Derince İlköğretim Okulu Müdürü Bülent Hekimoğlu, öğretmen hakkında 'amire saygısızlık ve görevi yerine getirmeme' iddialarıyla bir tutanak hazırladı.


Durumun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirilmesiyle öğretmenden Anayasa'nın 129. maddesi ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 130. maddesi gereğince yazılı savunma istendi. İddiaya göre, savunma hazırlamayan öğretmen, Derince İlköğretim Okulu sınıf öğretmenliği görevinden alınarak Narhisar Köyü İlköğretim Okulu'na gönderildi.


YARGIYA TAŞIDIK
Eğitim Sen yöneticileri Zülfer Çalış, Celal Oruç, Metin Altunkeser ve Mehmet Karakuş'un hazır bulunduğu bir basın toplantısı düzenleyen Eğitim-Sen, konuyla ilgili hukuki girişimlerde bulunduklarını ifade etti.


Eğitim Sen Milas İlçe Temsilcisi Mustafa Ali Demirci, soruşturmanın keyfi ve düzmece olduğunu iddia ederek "Derince İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Nurhayat Özgür bu kadar da olmaz dedirten bir şekilde düzmece bir soruşturma sonucunda 'hizmetin gereği' adı altında 2008-2009 eğitim ve öğretim yılı başında görevli olduğu okuldan başka bir okula atanmıştır. Birileri soruşturma sonucunda 'hizmetin gereği' olarak görev yeri değiştirilmiştir diyorsa da bunun adı memur lügatinde düpedüz sürgündür. Maalesef ahde vefa kalmamış dedirten bir olayla karşı karşıyayız" dedi.


Nurhayat Özgür'ün 30 yıllık bir öğretmen olduğunu anlatan Demirci, şöyle konuştu: "30 yıl bu, koca bir ömür topluma binlerce insan yetiştirmiş, kahır çekmiş, emek vermiş bir öğretmene verilecek karşılık bu mu olmalı? 58 yaşına gelmiş, öğretmenlik mesleğinden kopamayan bir insana bu mu yapılmalı?"


YILIN ÖĞRETMENİ SEÇECEĞİZ
Eğitim Sen İlçe Temsilcisi Mustafa Ali Demirci, öğretmen Nurhayat Özgür'ün 30 yıllık emeğine saygının göstergesi olarak 24 Kasım'da kendisini yılın öğretmeni seçeceklerini söyledi.


Okulunda ve çevresinde sevilen bir kişi olan Nurhayat öğretmenin düzmece ve keyfi bir soruşturmanın acımasızlığına uğratıldığını anlatan Demirci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerekli kurullara, yetkililere, ilçe insan hakları kuruluna sesleniyorum. Hiç olmazsa vicdan sahibi insanlar olarak ahde vefanın var olduğunu gösterelim. Bu soruşturma geri alınsın. İdarecilerin görev ve yetkileri genelgeler, yönetmelikler ve kanunlarla düzenlenmiştir. Oturdukları makamı kendilerine sunulmuş lütuf olarak görmesinler.


Bu usulsüz, keyfi soruşturmanın takipçisiyiz. Hukuki olarak itiraz ediyoruz. Birileri 30 yıllık Nurhayat öğretmene keyfi olarak ceza verebiliyorsa biz öğretmenler olarak Nurhayat Özgür öğretmeni 24 Kasım'da 30 yıllık emeğinin karşılığı olarak yılın öğretmeni seçeceğiz."

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 10:51:38
Güncelleme :27 Eylül 2008 Cumartesi 11:08:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?