22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

4 bin yıllık tarihe çirkin saldırı

Muğla’nın Milas ilçesinin simgesi haline gelmiş tarihi varlıklarından Zeus Karios Kutsal Alanı’nın (Uzunyuva) mermerleri kimliği belirsiz kişilerce sprey boyayla tarihi dokuya zarar verecek biçimde boyandı. Milas Müze Müdürü Erol Özen, İasos’ta kazı çalışması yürüten İtalyan ekipten destek alarak mermerlerin ancak özel bir teknikle eski haline getirilebileceğini söyledi.


M.S. 2. yüzyılda inşa edilen ve Milas’ın simgeleri arasında yer alan Uzunyuva, kimliği belirsiz kişilerce tanınmaz hale getirildi. 4 bin yıldır ayakta duran Uzunyuva’nın duvarları sprey boyayla tamir edilemez biçimde zarar verilerek boyandı.
Milas’ın tanıtılmasında büyük katkıları olan ve halk arasında “Uzun Yuva” olarak bilinen, tarihi varlık bahar dönemlerinde leyleklere ev sahipliği de yapıyor. Milas Müzesi Müdürü Erol Özen, bu tür durumlarla sıkça karşılaşıldığını belirtti. Tarihe yapılan saygısızlığın bilinçsizliğin eseri olduğuna vurgu yapan Özen, bu çirkinliğin bir an önce giderilmesi için çalışma başlatacaklarını açıkladı. Turistlerin en sık ziyaret ettiği yerlerin başında gelen Uzunyuva’da yaşanan tarihe saygısızlığa Hisarbaşı Sokak sakinleri de tepkili. Uzunyuva’nın ara sokakta kalmasından ötürü zaman zaman istenmeyen durumlar oluşuyor.


İTALYANLAR TEMİZLEYECEK
Baştan sona boyanan Uzunyuva’nın tarihi duvarlarını Kıyıkışlacık’taki İasos Antik Kenti’nde kazı çalışması yürüten İtalyan ekip tarafından özel tekniklerle temizlenecek. Milas Müze Müdürü Erol Özen, İtalyan restoratörlerden bu konuda destek isteyeceğini belirterek, “Bu tür durumları asla tasvip etmiyoruz. Kent içinde birçok tarihi varlıkta eğitimsizlikten ve bilinçsizlikten kaynaklanan durumlarla sıkça karşılaşıyoruz. Mermer gözeneklerine boya işlediği için özel tekniklerle temizlenmesi gerekiyor. Bu tür konular da çok büyük sıkıntılara yol açıyor. Mermerin temizlenmesine uygulanacak işlem çok pahalı ve uzman denetiminde yapılması gerekiyor. Uzunyuva’daki mermerlerin temizlenmesi için Lagina, Stratonikeia’da görev alan restoratörlerle görüşeceğim.” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 13:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?