22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Büyükelçi Ross Wilson Marmaris'te

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi Ross Wilson Muğla'nın Marmaris ilçesine geldi.

Burada Amerikan donanmasında görevli askerle ile bir araya gelen Vilson, gündemdeki konuları değerlendirdi. Askeri geminin Marmaris'te bulunmasının Irak'ta yaşanan intihar olaylarıyla alakası olmadığını savunan Vilson, "Irak'ta olan olaylar ile bu geminin ziyareti arasında hiçbir bağlantı yok diyebilirim" dedi.
ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson 2 gün önce Marmaris limanına demirleyen USS San Antonia adlı savaş gemisinde bir resepsiyona katıldı. Üst güvertede Hammer ciplerin arasında yapılan resepsiyona USS San Antonia savaş gemisi komutanı Kurt Kastner, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukçuoğlu, Marmaris Kaymakamı Alaaddin Serdar Polat, Marmaris Emniyet Müdürü Yaşar Turan Çebi, Belediye başkanları ve konuklar yer aldı.


ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve USS San Antonia savaş gemisi komutanı Kurt Kastner birer konuşma yaparak Türkiye ve Amerikanın müttefik ve dost ülkeler olduklarını, Marmaris'te bulunmaktan mutluluk duyduklarını söylediler.
Bir basın mensubunun Irak'ta 21 askerin intihar etmesinden sonra Amerikan askerlerinin moralleri bozulduğu için Marmaris'e geldiği iddialarını cevaplayan Büyükelçi Vilson, "Irak'ta olan olaylar ile bu geminin ziyareti arasında hiçbir bağlantı yok diyebilirim. Bu geminin gelme amacı ilk operasyonel gezisinde görevlendirilmesinden dolayı Marmaris'te bulunuyor. Gemilerin karaya yanaştıkları zaman amaçlarından biride personellerinin karada zaman geçirme olanağı sunmak ki rahatlayabilsinler, iyi vakit geçirebilsinler. Marmaris limanına gelen pek çok Amerikan gemisi oldu. Bu gemilerin personelleri de burada karşılaştıkları misafirperverlikten çok memnunlar. Marmaris çok güzel ve ilginç bir yer" dedi.
Rusya'nın Gürcistan'a yaptığı harekat konusuna da değinen Büyükelçi Wilson, "Amerikanın bu konudaki görüşleri aslında oldukça iyi biliniyor. Rusya'nın geçen Ağustos ayında Gürcistan'ı işgal hakkındaki görüşlerimizi belirtmiştik. Hem Amerika hem de Türkiye'ye Gürcistan'ın siyasi ve ulusal bütünlüğünü destekliyor. Biz hem Gürcistan'la hem de diğer müttefik ülkelerimizle ortak çalışarak, bu bölgedeki istikrarın sağlanmasına ve bölge ülkelerin işbirliğinin güçlenmesine yardımcı olmak istiyoruz" diyerek görüşlerini belirtti.


Amerika da çıkan mali krize de değinen Wilson, "Başkanımız Bush Cuma günü kamuya seslendi ve bu mali kriz konusunda açıklama yaptı. Durumun ne kadar ciddi olduğu hakkında bir konuşması oldu. Hem hükümet hem de hazine bakanımız bu konuda uzun süredir çalışıyorlar. Amacımız ülkemizdeki ve dünyadaki mali piyasalara istikrar getirebilmektir. Ancak çözülmesi gereken sorunlar var önümüzde. Amerikan hükümetinin mucizevi yönlerinden çok esnek olmasıdır. Geçmişte yaşanılan problemlerde de bu özelliğini göstermiştir. Ben inanıyorum ki bunu aşacağız, tüm dünya bu ekonomik krizi aşacak. Kendi ekonomik piyasamıza gücümüze benim kendi inancım var. Hem Amerika da hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde ekonomik sıkıntı aşılacaktır" şeklinde konuştu.


Kendisine yöneltilen Aydın Doğan ve Başbakan'ın tartışması hakkında sorulan soruya ise Vilson, "Bu bir iç mesele. Bu ülkenin insanları, bu ülkenin halkı tarafından yorum yapılabilecek bir konu. Genel olarak söyleyebilirim ki Amerika basın özgürlüğüne büyük önem vermektedir. Hem basın özgürlüğü, hem de basın üyeliği olarak sizin meselenize icra etme becerinize, kapasitenize önem vermektedir. Bu her demokrasi için elzem bir şeydir ve inanıyorum ki bu ülkenin halklıda basın özgürlüğüne büyük önem veren bir halktır" diyerek cevap verdi.


Konuşmalardan sonra Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçisi Ross Wilson Marmaris Kaymakamı Alaaddin Serdar Polat ile beraber Türk bayrağı şeklindeki pastayı kesti.

iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 12:46:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?