22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Dalyan kanallarına modern yönetim

Muğla'nın  Ortaca İlçesi'ne bağlı, tarihi ve doğa güzellikleriyle ünlü Dalyan Beldesi'ndeki kanal ile Köyceğiz Gölü’ndeki tekne trafiğinin yönetimi için ‘denetim şefliği’ oluşturulmasına karar verildi.

Vali Altıparmak, “Tekne trafiğine çağdaş bir yönetim anlayışının getirilmesi amacıyla yeniden bir düzenlemeye gittik. Amaç bölgeyi çok iyi koruma altına alırken, turizmde kaliteli hizmeti ön plana çıkarmak” dedi.

Muğla Valiliği’nde dün Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında düzenlenen idare kurulu toplantısında turizm bölgelerinde yaşanan sıkıntılar ve gelecek yıl alınması planlanan önlemler masaya yatırıldı. Toplantıya, Köyceğiz Kaymakamı Halil İbrahim Çomaktekin, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, CHP'li Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, Özel Çevre Koruma Kurumu, Göcek Liman Başkanlığı ve Dalyan Taşıyıcılar Kooperatifi yetkilileri katıldı.

Toplantıda, Ortaca İlçesi'ne bağlı, her yıl yaklaşık 400 bin turistin ziyaret ettiği Dalyan Beldesi'ndeki kanalların ‘koruma kullanma dengesi içerisinde kullanılması’ ve ‘tekne trafiğinin çağdaş yönetim anlayışı içerisinde yürütülmesi’ amacıyla radikal önlemler alındı. Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanallarındaki tekne trafiğinde uygulanan yönetmeliğin, günün koşullarına uygun hale getirilmesi kararlaştırıldı. 1992 yılından beri uygulanmakta olan yönetmeliğin, günün koşullarına yanıt verecek şekilde değiştirilmesi için, İçişleri, Ulaştırma, Çevre ve Orman bakanlıklarının görüşü alınarak, yeni bir yönetmelik taslağının hazırlanmasına karar verildi. Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanallarındaki tekne trafiğinin yönetimiyle ilgili olarak, Denizcilik Müsteşarlığı- Göcek Liman Başkanlığı bünyesinde görev yapan bir görevlinin yeterli olmadığı görüşüne varılarak, Dalyan’da bir ‘liman başkanlığı’ ya da ‘denetim şefliği’ kurulması kararlaştırıldı.

Dalyan kanalı ve Köyceğiz Gölü'nde halen 491 balıkçı ve ticari teknenin faaliyet gösterdiğini belirten Vali Altıparmak, “Tekne trafiğine çağdaş bir yönetim anlayışının getirilmesi amacıyla yeniden bir düzenlemeye gittik. Amaç bölgeyi çok iyi koruma altına alırken, turizmde kaliteli hizmeti ön plana çıkarmak” dedi. Altıparmak, “Köyceğiz Gölü ve Dalyan kanallarında faaliyet gösteren teknelerin sayısıyla ilgili olarak, önceki yıllarda alınan plaka sınırlamasının devam etmesi, alkollü tekne kullanımına kesinlikle izin verilmemesi, teknelerle aşırı sürat yapılmasının önlenmesi, kapasite üstü yolcu alımının önüne geçilmesi, seyyar gece donanımı olmayanların engellenmesi ve teknelerde bulundurulacak araç ve gereçlerin tam olması, teknelerin rengi ve çalışanların kıyafetleriyle ilgili ayrıntıları da gözden geçirerek karara bağladık. Turizme, doğaya ve tarihe verilecek her türlü olumsuzluğun karşısında olacağımız gibi artık yılın 12 ayı denetimleri sıklaştıracağız. Amacımız turizmin cennet bölgelerinde yerli ve yabancı turistlerin can ve mal emniyetlerini korurken yaşanan karmaşaya da son vermek” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 13:19:31
Güncelleme :10 Eylül 2008 Çarşamba 13:23:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?