22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Dalyan'da teknelere ceza yağdı

MUĞLA Valiliği'nin Köyceğiz Gölü ve Dalyan kanallarındaki ticari tekneler için geçen ay aldığı radikal kararların ardından denetimler sıklaştırıldı.

Dalyan kanalları ile Köyceğiz Gölü'nde, son 8 günlük denetimlerde kurallara uymadığı, fazla yolcu aldığı belirlenen 106 tekneye toplam 60 bin 250 YTL tutarında ceza kesildi, aynı zamanda tekneler 7 gün, 15 gün ve süresiz olmak üzere seferden men edildi. Kontroller titizlikle sürdürülürken, tekne sahipleri cezaların “son derece acımasız” olduğunu savunarak tepki gösterdi.

İzmir Denizcilik Müsteşarlığı'nın 15- 23 Eylül arasında yaptığı denetimlerde, kurallara uymadığı ve limit fazlası yolcu aldığı tespit edilen tekne sahiplerine yüklü miktarda ceza kesildi, aynı zamanda seferden men cezası verildi. 106 tekneye verilen ceza miktarının 60 bin 250 YTL'ye ulaştığı, seferden men cezalarının da 7 gün, 15 gün ve süresiz olarak uygulandığı bildirildi. 27 tekneye ise birkaç defa cezai işlem uygulandığı kaydedildi.

Kontroller titizlikle sürdürülürken, tekne sahipleri cezaların “son derece acımasız” olduğunu savunarak tepki gösterdi. Kardak Turizm'in sahibi tekneci Özay Akdoğan (33), geçen ay alınan ve hemen uygulamaya başlanan kararların kendilerini çok zor durumda bıraktığını savunurken, “Denetim olmasın demiyoruz. Ama sürücü belgesinin vizesi geçen kaptana ceza yazmanın yanı sıra 7 gün boyunca teknesini de seferden men etmelerine bir anlam veremiyoruz. Bizler sezon başında tur şirketleriyle kişi başı anlaşma yaptık. Bir otobüs 35- 40 kişiyle geliyor. Bir tekneye rahatlıkla sığabiliyorlar ama karar gereğince gelen kişileri iki tekneye böldüğümüzde zarar ediyoruz. Ayrıca kanaldaki trafiğin artması da cabası. Cezalar çok acımasız” dedi.

TURİZM BALTALANIYOR

Yetkililerin, teknede 1 kişiyi bile fazla gördüğünde 250 YTL ceza kesip, 1 hafta seferden men cezası verdiğini anlatan Akdoğan, “Bununla da kalmayıp içi turistle dolu tekneyi geri çeviriyorlar. Turistler olup bitene anlam vermeye çalışıyor, sonrasında da tepki gösteriyor. Bu uygulamalar turizmi baltalıyor” diye konuştu.

ÇEVREYE ZARAR VERİLİR

13 yıldan bu yana Dalyan'da tekneyle turist taşıdığını anlatan Önder Dombaycı (36) “İl İdare Kurulu kararlarının uygulanmasını ve tekneciliğe çeki düzen verilmesini en çok bizler istiyorduk. Kaçak çalışanlar, alkollü ve sürücü belgesiz tekne kullananlar canımızı çok yaktı. Ama bu alınan kararlar ve başlatılan uygulama da son derece sert. Az da olsa tolerans istiyoruz. Teknede 25 mevcudu aşmamak için birlikte tatile gelen eşleri ve arkadaşları ayıramayız. Böylelikle kanalda trafik de artar. ÖÇKK bu işin çevreye vereceği zararı da gözardı etmemeli” dedi.

ŞERH KOYDUM, DÜZELTME YAPILACAK

Teknecilerin, İl İdare Kurulu'nda alınan bu kararların altına imza atmakla suçladığı Dalyan Tekne Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin ise şunları söyledi:

“Kararlar oyçokluğuyla alındı. Teknelere getirilen 25 kişi sınırlaması bana göre de az. İtirazlarımı belirttim. Birçok şirketin sezon başında 35- 40 kişilik anlaşmalar yaptığını, bu konuda hiç olmazsa biraz tolerans tanınmasını istedim. Durumun gelecek yıl daha uygun hale getirilmesi gerektiği konusunda imzamın altına şerh düştüm. Fiber teknelerin yasak olması da çok anlamsız. Ahşap tekneler kanala daha çok zarar veriyor. Bu konuyu da dile getirdim. Vali bey görüşüme hak verdi, önümüzdeki yıl bu kararın değiştirilebileceğini söyledi.”

KURULLARA UYULMASINI BEKLİYORUZ

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis Deniz, Dalyan kanalındaki seyirlerde can, mal ve çevre emniyetinin son derece önemli olduğunu belirterek, “Orada bu işten geçimini sağlayanların da bizim kadar bu konuya önem vermelerini ve kurallara uymalarını bekliyoruz” dedi.

RADİKAL KARARLAR

İl İdare Kurulu'nun aldığı karar gereği tekneler muayene komisyonu tarafından denetleniyor. Köyceğiz Gölü ile Dalyan kanallarında kullanılan ticari teknelerin yöreye has piyade tipi olması gerekiyor. Tekne kullanan kaptanların göl ve nehir sürücü belgesine sahip olması zorunluluğu var. İlgili belediye tarafından verilmiş olan ticari, özel ve balıkçı plakaları görünür bir yerde asılı olması şartı getiriliyor. Teknelerdeki yolcu sayısı yolcu oturma yerlerinde 45 santimetreye 1 kişi olmak üzere hesap ediliyor. 12 metreyle sınırlanan teknelerde taşınacak yolcu sayısı 25 olarak belirlendi. Can yeleklerinin kişi sayısıyla aynı olması, teknelerde yangın söndürme tüpü bulunması zorunluluğu getiriliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 11:39:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?