16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Doğum yılı da çile oldu

Emekli aylıkları ödenme işlemlerinin kolaylaştırılması için getirilen doğum yılı uygulamasının tam olarak anlaşılamaması nedeniyle Muğla’nın Milas ilçesinde bazı vatandaşlar sıkıntıya düştü. İlk başta yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu savunan yetkililer, değişikliğin bundan sonraki aylarda vatandaşların maaşlarını çekerken daha rahat etmesini sağlayacağını savundu.


2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre dün ödenmesi beklenen yaşlılık ve malullük maaşının ödenmesi sırasında PTT’de oluşan yoğunluğu azaltmak amacıyla son anda uygulamaya sokulan ‘doğum yılı son rakamına göre’ ödeme şekli bazı yaşlı vatandaşların tepkisine yol açtı.

Vatandaşlardan bazıları çok yaşlı oldukları için yürümekte zorluk çektiklerini belirtirken; “Biz zaten yaşlıyız. Buraya kadar zar zor geldik. Şimdi doğum tarihimizin son rakamına bakarak değişik tarihlerde PTT’ye bir daha gelmek zorunda kaldık. Bu çoğu sakat ve yaşlı halde olan vatandaşlara çok zor gelecek. Aslında düşünüldüğünde PTT’nin bu uygulaması bizim için çok daha iyi. Bu uygulama ile herkes günü geldiğinde PTT’ye gelecek ve bu şekilde çok sıra beklemek zorunda kalmayacağız. Ama bir noktada ihmal var. Ödemede yapılan bu değişikliğin herkese bir şekilde duyurulması gerekiyordu. Umarız bundan sonra böyle bir değişiklik olursa herkes bunu bilir” dedi.

ÖZEL GİŞE AÇILAMADI
2022 sayılı kanuna göre maaş alanların daha rahat hizmet almasını sağlamak amacıyla yapılan ve 1 Eylül’de hizmete açılması beklenen ‘yaşlılara özel gişe’ ödemede yapılan değişiklik nedeniyle dört gün gecikmeyle 5 Eylül’de hizmet vermeye başlayacak. Doğum yılı son rakamına göre ödeme tarihleri şöyle; doğum yılı son rakamı 0 ve 5 olanlar 5 Eylül 2008 tarihinde, doğum yılı son rakamı 1 ve 6 olanlar 8 Eylül 2008 tarihinde, doğum yılı son rakamı 2 ve 7 olanlar 9 Eylül 2008 tarihinde, doğum yılı son rakamı 3 ve 8 olanlar 10 Eylül 2008, doğum yılı son rakamı 4 ve 9 olanlar da maaşlarını 11 Eylül 2008 tarihinde PTT şubelerinden alabilecekler. Bu uygulama ile bazı vatandaşlar maaşlarını 4 gün, bazıları 7 gün ve hatta bazı vatandaşlar da maaşlarını 10 gün geç almanın sıkıntısını yaşayacak.
Yapılan değişikliğin bu şekilde bir sonuç doğurmasına sitem eden ve ayağından engelli olduğu için yürümekte zorluk çeken 80 yaşındaki Zeki Genç şunları söyledi; “Doğum yılı son rakamına göre ödeme yapılması PTT’de oluşan yoğunluk açısından olumlu. Ama benim gibi yaşlı, sakat ve tek geliri buradan aldığı maaş olan vatandaşlar için bu uygulama çok kötü. En kötüsü de maaşlarımızı çekmemiz geciktiği için zor günler yaşamak zorunda kalacağız.”
Yeni uygulama hakkında bilgiler veren PTT Milas Şube Müdürü İhsan Atalay da, “Bize de değişiklik kısa bir süre kala bildirildi. Biz, değişikliği duyurabilmek için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Uygulamanın çok güzel bir yanı var. Bu uygulama ile yaşlı ve sakat vatandaşlarımız PTT’de uzun kuyruklar beklemek zorunda kalmayacak. Bu ay birkaç karışıklık ve zorluk yaşanabilir. Biz görevli personelimizle birlikte vatandaşlarımıza ne zaman maaşlarını çekecekleri konusunda gereken yardımı ve bilgilendirmeyi yapıyoruz. Ama vatandaşlarımız uygulamanın işlerliğini önümüzdeki aylarda maaşlarını çekerken görecekler” diye konuştu.
(MH-MB-İK)
03.09.2008 12:58 TSİ

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 16:54:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?