16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Ege'de kulaçlar barış için

Muğla'nın  Datça İlçesi ile Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'ndan yüzücüler, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle 4'er mil yüzüp uluslararası sularda buluştu. Türk ve Yunan yüzücüler, deniz üzerinde iki ülke bayrağını açıp dostluk şarkıları söyledi.


Datça açıklarından bugün saat 09.00 sıralarında suya atlayan 57 yaşındaki mimar Necati Sağır kaptanlığındaki 14 kişi, en yakın Yunan Adası olan Sömbeki'ye doğru kulaç attı. 4 mil yüzüp saat 12.15'de uluslararası sulara ulaşan Türk ekibi, yaklaşık aynı mesafeyi yüzen 5 Yunan yüzücüyle buluştu. Altıncısı bu yıl gerçekleştirilen ‘Kulaçlar Dünya Barışı İçin’ adlı etkinlik kapsamında bir araya gelen Türk ve Yunan yüzücüler, denizde barış şarkıları söyleyip eğlendi.

Yüzücüleri Simi Belediye Başkanı Elefterios Papakalodoukas'ın (39) da içerisinde bulunduğu ‘Triton’ adlı gulet ile bir zodyak bot takip etti. Buluşma noktasına kısa bir süre kala Yunan yüzücülerden birinin ayağına kramp girince bota bindirildi. Buluşma noktasında Türk yüzücüler Yunan, Yunan yüzücüler de Türk bayrağı açtı. Deniz ortasında, teknelerin çaldıkları düdükler eşliğinde Datça Belediye Başkanı CHP'li Erol Karakullukçu'nun hazırlattığı barış çelenginin meşaleleri yakıldı. Meşaleleri tutuşturan Türk ve Yunan belediye başkanları, dostluk ve barış dileğinde bulundu. İki ülke yüzücüleri çember oluşturup anlamlı bir mesaj verdi.


ALMAN GENEL MÜDÜR DE YÜZDÜ


Etkinliğe, uzun yıllardan bu yana Marmaris'te yaşayan, Clup Resort Select Maris Otel Genel Müdürü Alman Dieter Schenk de katıldı. Alman Schenk, “Bu yüzüş, geçmişte savaş ve büyük gerginlikler yaşayan iki ülke arasındaki çok önemli bir etkinlik. Ege'de barış ve kardeşlik herkes için gerekli. Türkiye ve başta Datça olmak üzere Ege kıyıları çok güzel” dedi.


Altıncısını gerçekleştirdikleri barış yüzüşünün 2006 yılında aşırı fırtına, 2007 yılında da Yunanistan'daki büyük orman yangını nedeniyle yapılamadığını anlatan Necati Sağır, bu dostluk ve barış yüzüşünün 6 değil 666 yıl sürmesini istediklerini söyledi.


İKİ HALK YÜZYILLARDIR DOST


Datça Belediye Başkanı Erol Karakullukçu da, “Yunanistan ile dostluğumuz yüzyıllar öncesine dayanır. Ancak 100 yıl önce, iki halk emperyalist güçlerin etkisiyle birbirlerine düşman gibi gösterilmiş. Bizler denizin iki karşısında oturan halkların dost olduğuna inanıyoruz. Geçmişte olduğu gibi dostluğu sporla birleştirmeyi düşündük. Sporla, müzikle iki yakayı birleştireceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 16:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?