22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Maden arama çalışmaları durduruldu

Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nin, Marmaris ilçesine bağlı Osmaniye köyünde "Neslişah" isimli özel bir şirketin yürüttüğü manganez rezervi araştırma çalışmalarını durdurduğu belirtildi.


Turunç Dereözü Mahallesi, Osmaniye Köyü Muhtarlığı, İçmeler Belediye Başkanlığı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği'nin talebi üzerine konuyu görüşen mahkeme, şirketin Osmaniye köyünün Dereözü mevkisindeki manganez arama çalışmasını tedbir amaçlı durdurdu. Davacıların avukatı Necmettin Yankol, şirketin ilgili bakanlıklardan gerekli izinleri alarak Osmaniye köyünde maden aramaya başladıktan sonra Nisan 2008'de Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurduklarını belirtti. Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi'nin önce yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan Yankol, davaya bakan hakimin, daha sonra, davanın kendi mahkemesinin yetkisine girmediğini belirterek görevsizlik kararı vererek, yürütmeyi durdurma tedbirini kaldırdığını bildirdi.


Bunun üzerine arama ve işletme ruhsatlarının iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesine dava açtıklarını belirten Yankol, ''Bilimsel raporlar hazırlatarak mahkemeye sunduk. Mahkeme telafisi güç zararlar oluşacağından yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararın hemen uygulanabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gönderdik. Bakanlık arama ruhsatının tamamını iptal etti. Bu iş bitti diye düşünürken, idare mahkemesi, davalı bakanlığın savunmasını istedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 12 sayfalık bir savunma göndermiş. Bu savunmayı yeterli gören idare mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Böylece şirket, söz konusu yerdeki çalışmalarına tekrar başladı'' dedi.


Bir üst mahkeme olan Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıklayan Yankol, dava bitene kadar maden arama faaliyetinin telafi zor sonuçlar ortaya çıkaracağını kaydetti. Yürütmenin durdurulmasını istediklerini ifade eden Yankol, ''Talebimizi görüşen üst mahkeme, şirketin maden rezervi arama çalışmalarını, asıl dava sonuçlanıncaya kadar tedbir amaçlı durdurdu'' diye konuştu.
İdare mahkemesinden keşif talep ettiklerini kaydeden Yankol, maden aranan yerde inceleme yapacak bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporu Muğla'da devam eden ana davada delil olarak kullanabileceklerini sözleri ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 10:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?