22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Merkez sağda birleşme çağrısı

Türkiye'nin son dönemlerde fazla içe döndüğünü söyleyen Maliye eski bakanı Sümer Oral, merkez sağın güçlü bir hale gelmesi için Anavatan Partisi (ANAP) ve Demokrat Parti'nin (DP) birlik içerisinde olması gerektiğini söyledi.


Sümer Oral ANAP Bodrum İlçe Teşkilatı'nın düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Partinin Bodrum İlçe Başkanı Mustafa Paşalı ve diğer partililerle sohbet eden eski bakan basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Türkiye'nin son dönemlerde fazla içe döndüğünü ve kendi iç meseleleri ile uğraşır hale geldiğini söyleyen Maliye Eski Bakanı Sümer Oral "Bu uğraşmada, ekonomiyi, siyaseti, sosyal bünyeyi daha güçlü hale götürme şeklinde değil, bir nevi bir takım yolsuzluklar ve karşılıklı çekişme haline geldi. Türkiye dünyayı takip etmesi lazım. Ekonomik bakımdan, dış politika yönünden çok önemli gelişmeler oluyor. Türkiye son derece hassas bir konuma sahip. Bir tarafta Kafkasya bir tarafta Orta Doğu bir tarafta Balkanlar dünyanın en kritik, karışık bölgesi. Türkiye'nin suratla ekonomisini daha sağlıklı hale getirmesi, ve batı ülkeleri ile olan farkını azaltması lazım. O çaba içerisinde olması lazım. Ama maalesef son zamanda fazla içe kapanmış bulunuyoruz. Türkiye'nin aşağı yuları 7-8 yıldır en önemli iki hedefi vardı. Bunlardan birisi Avrupa Birliği birisi de ekonomisini daha güçlü hale getirebilmek. Bu konularda bir hayli yavaşlama oldu. Bu yavaşlama beklentileri de olumsuz etkiledi. Esasında küresel ekonomi hassas bir dönemden geçiyor. Türkiye'nin de bu hassasiyete uygun gayret içerisine olması lazım. Ama ne yazık ki bunu bugün ne iktidar da ne de parlamentoda bu gayret ve çabayı göremiyoruz" dedi.


Dünyanın her hangi bir köşesinden meydana gelen ekonomik krizin hemen en uçtaki köşeyi de etkilediğini ifade eden Oral, ülkelerin ekonomik bakımdan kırılganlıklarını azaltmasının önemini belirterek "Türkiye'nin de burada bir hayli mesafe alması gerektiğini bir. Şu anda mesafe almış durumda . Alınan bu mesafelerde 2002 sonrası değil, 2002 3 Kasım'ından önce yapılmış düzenlemelerdir" ifadelerini kullandı.


Sümer Oral Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan arasında son günlerde yaşanılanlar ve Ergenekon soruşması konusunda ise şunları söyledi: "Her iki konu hakkında da kesin bir şey söylemek zor. Sayın Başbakan ile sayın Doğan arasındaki bir süre sonra tatlıya bağlanır. Zaman zaman böyle basınla veya bir basın grubu ile iktidar arasında veya başbakan arasında bazı tatsız olaylar olur. Geçmişte de bunun örmekleri var ama bu biraz daha farklı görünüyor. Bence bunun çok uzun sürmemesi gerekir. Diğer konu bakalım nasıl neticelenecek. Her gün farklı isimlerle ilgili haberleri görüyoruz bir şey söylemek çok zor. Bakalım nasıl neticelenecek"


ANAP'ın konumu ve Türk siyaseti konusunda yöneltilen soruya "Türk siyasetinde gözle görünen en önemli nokta dağınıklık" diyen Sümer Oral, "Çok parçalı bir hale geldi. Bunun toparlanması lazım. Bodrum'a her gelişimde Gerek Doğruyol Partisinden gerek Anavatan Partisi'nde çok sevdiğim arkadaşlarımla beraber oluyorum. Aşağı yukarı 95 yılından beri hep şunu söylerim. Anavatan Partisi ve Doğruyol Partisi ve bunların esas orjinleri de Adalet Partisi'dir. Bu iki partinin ekonomik siyasi görüşlerinden ciddi bir fark yok. 1980 darbesi olmasa bir Avanatan-Doğru Yol ayrımı olmazdı. Şimdi artık bugün bu iki kesimin merkez sağda bir araya gelmeleri lazım. Yoksa parça parça sonuç almaları bana göre çok güç. Türkiye'de merkez sağın olmaması Türk Siyasetini olumsuz etkilemektedir. O eksikliği de doldurmadığınız sürece Türk siyaseti istikrara kavuşamaz. Yani parlamentoda ekseriyeti sağlamak ülkedeki siyasi istikrarı sağlamak için yeterli olmaz. Merkez sağ yok. Merkez sağı ben temsil ediyorum demekle de temsil edilemez.
Merkez sağın güçlü bir hale gelmesi için bu iki partinin birlik içerisinde olması lazım. Vatandaş bir birlik içerisinde olma arzusunda. Böyle de olacaktır" şeklinde konuştu.


Her iki partinin arka arkaya iki seçimce baraj altında kaldığını belirten Oral, "Neyin kavgası yapılıyor" diyerek açıklamasına şu sözlerde devam etti:
"Fikirlerinizin ülkede hükümran olmasını istiyorsanız parlamentoda temsil edilmeniz lazım. Ayrı ayrı bunu gerçekleştirmeniz mümkün değil. Ben en kısa zamanda bir araya gelineceğini, yani iki parti resmen, keşke birleşse. Ama bileşmese dahi vatandaşın bir süre sonra merkez sağda güçlü olan partide toparlanacağına inanıyorum. Siyasi tecrübem ve siyasete bakışım bunu gösteriyor"
Sümer Oral, Neyzen Tevfik Caddesi'ndeki bir restoranda yenen iftar yemeğine katılanlarla sohbet etti.

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 15:41:00
Güncelleme :24 Eylül 2008 Çarşamba 15:44:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?