16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Mikro delikler oluşacak

Muğla'nın Akyaka beldesinde devam eden Uluslar arası fizik kongresine katılan TÜİBAT Eski Başkanlarından Prof. Dr. Namık Kemal Pak, Big Bang deneyi ile ilgili olarak kamuoyunda bazı yorumcuların yazdığı felaket senaryolarına katılmadığını açıkladı.

İsviçre'nin Cern kentinde 1954 yılından bu yana devam eden 15 milyon yaşındaki dünyanın oluşumu ile ilgili çalışmalarda sonuç alınmasa bile, çalışmaların bitmeyeceğini belirten Pak, her şeyin yeniden başlayacağını söyledi.

"MODEL BAŞARISIZ OLURSA SIFIRDAN BAŞLANIR"
Prof. Dr. Namık Kemal Pak, deneyimin başarısızlığa ulaşması ihtimaline karşı ne olacak sorusunu cevapladı. Pak, "Nereden bakarsanız bakın, o anahtar sözcük gözlenemese bile süreç bitmiyor. 2500 yıllık evreni anlamaya yönelik süreç sıfırlanarak yeniden başlayacak. Demek ki yapılan modelin doğru bir model olmadığı ortaya çıkacak. Yeniden çalışmalar sıfırdan başlayacak ve doğru model bulununcaya kadar süreç bitmeyecek ve süreç sıfırlanarak yeniden başlayacak" dedi.

"FELAKAT SENARYOLARINA KATILMIYORUM"
Big Bang patlamasının ardından dünyada kara deliklerin oluşacağı, depremlerin meydana geleceği iddialarını cevaplandıran Pak, "Bunlara katılmıyorum. Bu kadar büyük enerjilere ulaşıp, maddeyi bombardıman edip, maddenin yapısını tetiklediğiniz zaman, orda acaba şimdiye kadar bilmediğimiz normal koşullarda görülmeyen mini kara delikler, boşluk baloncukları denilen baloncuklar yaratılabilir mi. Mini ve mikro kara delikler oluşabilir. Mikro kara deliklerin dünyayı tehdit edecek bir canavar gibi görmek son derece yanlıştır" diye konuştu.

Türkiye'nin Cern'deki Nükleer Araştırma Merkezi'ne sadece gözlemci üyelik sıfatı ile katıldığını belirten Pak; "İlk defa 1990'lı yıllarda benim TÜBİTAK'ta başkan yardımcısı olduğum dönemde bilim insanı gönderdik. Üyelik için yıllık aidat yatırmamız gerekiyor. Şu anda bu aidatı yatıracak gücümüz olduğuna inanıyorum. Üyelik için yıllık 50 milyon dolar gibi bir rakam gerekiyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 18:51:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?