22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Milas kapari zengini

İspanya'da 'milli bitki' ilan edilen kapariye Muğla'nın Milas ilçesinin her köşesinde rastlamak mümkün. Ancak bugüne kadar amatör girişimler haricinde işlenmeyen ve oldukça büyük gelir getiren kapari Milas'ta ekonomik yaşama kazandırılamadı.


İspanya'ya yıllık 15 milyar dolar gelir getirince 'milli bitki' ilan edilen kapariye, Milas'ta bol miktarda bulunuyor. Bu bitki, ekonomiye kazandırılmayı bekliyor.
Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, Milas'ta yabani olarak yetişen kapari bitkisinin ilçedeki çiftçiler tarafından pek bilinmediğini ve rağbet görmediğini söyledi. Milas İlçe Tarım Müdürü Akay, bu bitkinin tarımının yapılması gerektiğini belirterek kapari bitkisi hakkında bilgi verdi. Kaparinin sıcaklıktan, kuraklıktan ve dondan etkilenmeyen dirençli bir bitki olduğunu söyleyen Akay, aynı zamanda bu bitkinin ekonomik değerinin yüksek olduğunu da kaydederek Milaslı çiftçilere kapari yetiştirmeleri
çağrısında bulundu.


Tarım Müdürü Akay, Milas'ta çiftçilerin alternatif olarak gösterilen bu bitkinin tarımını yapmak istemeleri durumunda gereken yardımı yapabileceklerini söyledi. Halk arasında 'gebere' ya da 'kedi tırnağı' olarak bilinen kapari bitkisinin sağlık, gıda ve ilaç sanayisinin vazgeçilmez bitkisi olduğunu anlatan Akay; şöyle konuştu: "Yani bu bitki ekonomik açıdan kazanç getiren bir bitki. Ülkemizde bu bitkinin üretimi yeni yeni yapılmaya başlanırken İspanya bu bitkiyi 'Milli bitki' ilan etmiş durumda ve bu
bitkiden yılda 15 milyar dolar elde ediyor. İlçemizde de yabani olarak yetişen bu bitki çiftçilerimize alternatif bir tarım bitkisi olabilir. Bu konuda çiftçilerimiz bize talepte bulunursa gereken yardımı yaparız."


EROZYONU ÖNLEMEDE BİRE BİR
Kaparinin aynı zamanda erozyonu önlemede etkili bir bitki olduğunu anlatan Akay; sözlerine şöyle devam etti: "Bu bitkinin kökleri çok derinlere ulaşarak toprağı sarıyor ve erozyonu önlüyor. Orman müdürlüğüyle geçmiş yıllarda bu bitkinin yetiştirilmesi için bazı çalışmalarda bulunduk. Ama çiftçilerimiz bu bitkiye rağbet etmedi. Çiftçilerimiz hem erozyonu önleyebilirler hem de ekonomik açıdan büyük kazanç sağlayabilirler. Kapari yangına da dayanıklı ve kuraklıktan, soğuktan etkilenmeyen bir bitki olduğu için çiftçiler ürün kaybı yaşamıyor. Bu bitkinin ilaç, gıda ve sağlık sektöründe kullanılan bir bitki olduğu için pazarlaması kolay ve kâr getiriyor. Tek sorun bu bitkinin çiftçiler tarafından tarımının yapılmaması. Çiftçilerimiz bu bitkinin tarımını yapmalı."


KAPARİNİN FAYDALARI
Tıpta geniş kullanımı olan kaparinin, cinsel gücü artırıcı, kabızlık giderici (sindirim sistemini düzenler), idrar söktürücü, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorpit hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığı, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici, diş ağrıları, karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici, mide ülseri gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 12:22:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?