22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Rusya krizi üreticiyi vurdu

Fethiye ekonomisinde önemli bir yeri olan sebze yetiştiriciliği sektörü Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle zor günler yaşıyor. Özellikle bu dönemde hasat edilen salatalık krizden en çok etkilenen ürün oldu.

Fethiye kendi bölgesinde Rusya’ya en çok yaş sebze ve meyve ihracatı yapma özelliğini korusa da, Rusya ile yaşanan krizler ürün satışlarının azalmasına ve dolayısıyla da ürün fiyatlarının düşmesine neden oluyor. Bu durum ise Rusya ile yaşanan her kriz döneminde Fethiye’deki ihracatçılar ile sebze ve meyve üreticilerini mağdur ediyor. Son olarak Kafkaslarda yaşanan savaş ve beraberinde gelen Türkiye-Rusya gümrük sorunları Fethiyeli üretici ve ihracatçıyı kara kara düşündürmeye başladı. Rusya’ya yaptıkları ihracatın durma noktasına geldiğini belirten Fethiye’nin Çamköy Beldesi Sebze ve Meyve Hali esnafı, Türk-Rus gerginliğinin Fethiye’ye doğrudan yansıdığını belirterek, yaşanan krizin bir an önce çözülmesi temennisinde bulundular.

Salatalık fiyatlarında yaşanan düşüşü anlatan üretici Halil Güldür “Salatalık sezona 5 Kuruş ile başladı ihracat nedeniyle 50 Kuruşa kadar çıktı. Rusya ile sorunlar ortaya çıktığı için fiyatlar ayak altına inecek. Haziran’da Rusya ile yaşanan ihracat krizinden dolayı domates üreticisi rezil olmuştu. Şimdi aynı şey salatalık üreticisi için geçerli oluyor. Domates sezonu yeniden başlayacak. Rusya ile kriz olursa sezon başlamadan bitecek. Bu da biz üreticilerin bitişi olur. Bir umutla krizin çözülmesini bekliyoruz. Kapıların kapanması bize ters tepki oldu ve fiyatlar düştü. Ben hem çiftçiyim hem de ihracatçıyım. Sebze para etmeyince vatandaş gübre bile kullanamıyor. Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle bölgedeki bütün üretici kötü etkilendi. Buranın gelir kaynağı çiftçilik. Bu kapının kapanması hem turizm hem de tarım sektörünü etkileyecektir. Rusya’ya ihracatta Fethiye kendi bölgesinde birinci sırada” dedi.
(FD-MB-İK)

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 14:50:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?