22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Savaş, emlak satışını durdurdu

Geçtiğimiz ay Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren emlak yasasının ardından emlak satışlarında beklenen artış gerçekleşmedi. Fethiyeli emlakçılar, yabancılara yönelik emlak satışlarının Kafkaslardaki kriz nedeniyle azaldığını belirttiler.


Fethiye Emlekçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici, emlak satışlarında küresel ekonomi ve Rusya’daki savaşın etkili olduğunu, bu yüzden satışların beklenen seviyenin altında kaldığını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin yabancıya emlak satışındaki iptal kararından sonra üç buçuk dört ay beklediklerini ve emlak satışları durma noktasına geldiğini belirten Tilkici, “Daha sonra dünya üzerindeki küresel ekonomik dengesizlik karşımıza çıktı. Son olarak da Rusya ve Kafkaslardaki savaş emlak piyasasındaki dengesizliği devam ettirdi. Bizim düşüncemiz Rusya ile Kafkaslardaki problemler olmasaydı emlak piyasasında mutlaka bir kıpırdama ve hareketlilik olacaktı. İnşallah problemlerin ilerleyen zamanda aşılacağını düşünüyorum” dedi.


Satışlar yüzde 40’lar seviyesinde devam etmekte olduğunu ancak bunun sektörün sıkıntılarının giderilmesine yetmeyeceğini savunan Tilkici, “Satışların azalmasında esas sebeplerden bir tanesi küresel ekonomik dengesizliklerdir. Amerika ve İngiltere’deki kamusal bankaların kredileri dondurması ve kaldırması emlak satışlarını yüzde 60 engellemiştir. Amerika Morgate bankalarının tamamını kapattı, bunun İspanya ve İngiltere üzerinde de devam edeceğini düşünüyorum. Morgate gündemde ve ayakta kalmazsa satışlarda mutlaka sıkıntı yaşanacaktır. Bizim tek bir şansımız var Türkiye’de Akdeniz olarak dört mevsimi bir arada yaşamamız. İnsanlarımızın sıcak olması misafirperverliği yabancı satışlarında yüzde 10 payı artırıyor. Gelecek günlerde inşallah bu sıkıntılar bitecek ve daha düzgün hale getireceğiz. Bizim yaptığımız hizmetlerde hataların getirisi biraz ağır oluyor. Meslektaşlarıma buradan sesleniyorum aza kanaat etsinler, herkes mesleğini ve işini yapsın. Bir başkasının mesleğine ve işine göz koymasınlar. Mesleklerine saygılı olsunlar’’ diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 16:45:02
Güncelleme :8 Eylül 2008 Pazartesi 16:47:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?