16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Tarihi köprüyü baraj yutacak

Eski Muğla-Aydın karayolu üzerinde bulunan, Çine Barajı nedeniyle baraj inşaatı sahası içinde kalan tarihi “İncekemer Köprüsü’nün” taşınması için yapılan girişimler sonuçsuz kaldı. Muğla Anıtlar Kurulundan tarihi İncekemer Köprüsünün başka bir yere taşınmasına izin çıkmadı.

Muğla Anıtlar Kurulu tarihi İncekemer köprüsünün başka bir yere taşınmasına izin vermemesiyle birlikte köprünün Çine barajının suları altında kalsa bile 60 yıl sonra suların azalmasıyla tekrar eski haline gelebileceğini ileri sürerek, Muğla turizmi ve Yatağan için önemli bir yere sahip bu tarihi köprüyü kaderine tek ederek sular altında bırakacak.

İSA VE MERYEM HAVARİLERİNİN FREKSLERİDE TEHLİKEDE
Çine barajı’nın 9,4 kilomertelik göl alanı Anadolu’da birçok döneme ışık tutan tarihi eserlerin bulunduğu alanı kapsıyor. Roma dönemini yansıtan kabartmalar, Bizans dönemine ait ilk Hıristiyanların tapınmak amacıyla yaptığı 5. ve 6. yüzyıla ait “İsa ve Meryem Havarilerinin Freskleri’nin de” içerisinde bulunduğu alanın tehlikede bulunduğu belirtildi. Eğer Tarihi İncekemer köprüsü ile birlikte İsa ve Meryem Havarilerinin Freskleri için de gerekli çalışma yapılmazsa freskler de sular altında kalacak.

Antik çağlardan hiç bozulmadan günümüze ulaşan İnce Kemer Köprüsü’nü su altında kalarak yok olmaktan kurtaracak çalışmalar için Almanya’dan gelecek uzmanlar ile yerli uzmanların denetim ve gözetiminde İncekemer Köprüsü’nün sökme, taşıma ve yeniden kurma çalışmaları için 2 milyon YTL’ye ihtiyaç bulunuyordu.
İNCE KEMER KÖPRÜSÜ
Jeopark Projesi kapsamında yer alan İnce Kemer Köprüsü, Yatağan-Aydın karayolunun 16'ıncı kilometreside, Yatağan Çakırlar Köyü Molla İbrahimler Mahallesi sınırları içinde Çine Çayı üzerinde bulunuyor. Beş kemerli taş yapıt, antik Alabanda’nın tarihteki ünlü su sistemine ait bir su kemeri olarak biliniyor. Karya’nın önemli kentlerinden biri olan ve M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğu sanılan Alabanda’nın suyu, güneydoğudaki pınarlardan derlenerek 21,4 kilometre uzunluğunda, dikdörtgen kesitli bir kanalla kente iletiliyor.

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 23:49:02
Güncelleme :8 Eylül 2008 Pazartesi 23:51:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?