22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Tavşan Adası erozyonla başbaşa

Bodrum’un Gümüşlük beldesinde 2006’da Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan tarihi Myndos kazıları, Kültür Bakanlığı’nca durdurulunca adada erozyon tehlikesi ortaya çıktı. Gümüşlük Belde Belediyesi’nin 1. derece arkeolojik sit alanı olan adada yaptığı koruma çalışmaları yarım kaldı.

Gümüşlük Belde Belediye Başkanı Mehmet Ülküm, kazıların durdurulmasının ciddi sorunlara yol açacağını söyledi.

"Adada çok sayıda tarihi kalıntı bulunuyor. Bu kalıntılar erozyon ve çevresel etkenler nedeniyle tahrip olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tavşan Adası yüzeyinde ciddi erozyon emareleri görülüyor. Bilimsel olarak bu tespitler yapıldı. Ancak adanın kazı alanı içinde bulunması ve 1. derece arkeolojik sit alanı olması nedeniyle ne teraslama çalışması yapabiliyoruz ne de adayı ağaçlandırabiliyoruz." Ülküm, Myndos kazılarının tamamlanması durumunda adada erozyon kontrolü yapacaklarını ve tarihi kalıntıların zarar görmemesini sağlayacaklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, mayıs ayında kazı yapılan arazide kamulaştırma işleminin tamamlanmasına kadar Myndos kazılarını dondurduğunu açıklanmıştı. Denizden yürüyerek ulaşılabilen, tarihi, doğası ve tavşanlarıyla ünlü Tavşan Adası’nı çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Kral Mousolos’un sevgilisi Artemisya ile sık sık gittiği, gün batımı manzarasını seyrettiği adada tavşanlarla oynayıp onları besleyen turistler, adanın çevresinde güneşlenip bol bol denize giriyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 12:04:36
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 12:19:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?