22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Vali'nin parçalı yönetim isyanı

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Muğla Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliği ile Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘e-turizm ve e-kültür’ konulu çalıştaya katıldı. Çalıştay’da, Muğla’nın kültürel miras ve turizm alanlarında bilgi teknolojilerini kullanımını teşvik edilerek bu konuda çalışan akademisyenler ile turizm, kültür ve bilişim sektör temsilcilerini bir araya getirmenin hedeflendiği belirtildi. Çalıştay’a Amerika Delaware Üniversitesi’nden Cihan Çobanoğlu, İngiltere Warwick Digital Laboratory’den Alan Chalmers ile Türkiye’deki bazı üniversitelerden konuşmacılar katıldı. Toplantıya Muğla’lı turizmcilerin fazla ilgi göstermemesi dikkat çekti.


Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Şener Oktik, üniversitenin bulunduğu coğrafyanın, dünyanın eşsiz coğrafyalarından biri olduğunu belirterek, bölgenin turizm açısından çok önemli bir konumda olduğunu söyledi. Rektör Oktik, “İnternet günümüzde hayatın her alanında olduğu gibi sanat ve kültür yönünde de etkili olmaktadır. Tarihi ve kültürel mirasın internet aracılığıyla tüm dünyaya tanıtılmasında büyük öneme sahiptir. Muğla, kültür ve tarihin üst üste yattığı bir il. Bu tarihsel mirası teknolojiyle birleştirerek, turizme katkı sağlamak Muğla Üniversitesi’nin görevlerindendir. ‘e-turizm ve e-kültür teknolojisinde Muğla’nın daha fazla tanıtılması için sanal alemin kapıları sonuna kadar açılmalıdır” dedi.

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, çalıştayın Ankara veya İstanbul yerine Muğla’da yapılmasının yerinde bir karar olduğunu söyledi. Vali Ahmet Altıparmak, Muğla’nın tarihsel ve kültürel mirasının diğer ülkelere ve şehirlere göre çok az bozulduğunu ifade ederek, “Muğla, bir ülkeyi oluşturabilecek kıyılara, 195 ören yerine ve birçok koya ev sahipliği yapıyor. Ancak bu tarihi ve doğal güzellikler, sanal ortama taşınmaması halinde hiçbir değer ifade etmiyor. Yeni neslin ilk baktığı, bilgi almak için danıştığı yer artık kitaplar, ansiklopediler değil, internettir. Muğla sanal alemde interaktif olarak tanıtılabilmelidir. Burada yapılan çalıştay bu hizmete katkı sağlayacaktır” dedi.


BİLGİSAYAR OYUNU OLMALI
Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Muğla’nın yurtdışı ve yurtiçindeki kişilere tanıtılabilmesi için sanal alemin imkanlarının sonuna kadar kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Muğla’nın tanıtımı için internetteki bilgi alma siteleri güncellenmeli, sorulara cevap verebilecek hale getirilmelidir. Çocuklar için tanıtıcı bilgisayar oyunları yapılmalıdır. Bu oyunların içerisinde Muğla’nın tarihi ve kültürel merkezleri bulunmalıdır. Gençler bu şekilde ilimizi tanımalı ve merak ederek araştırması sağlanmalıdır” diye konuştu.

GÜVEN, HİSSEDİLİR
Vali Altıparmak, Muğla’dan ayrılan yabancı konukların ülkelerine dönerken Türkiye ile ilgili kötü bir anıyı da yanlarında götürdüklerini belirterek, “Muğla Valisi olarak ilimizin güvenilir bir yer olması için çalışıyoruz. Bu güvenliği sağlamak için empati yapmamız gerekiyor. Güven kelimesinin diğer bir anlamı da empatidir. Biz aydınlar olarak empati yaparak bu sorunlara çözümler üretmeliyiz. Paris’in bazı kenar sokaklarında yaşanan olaylar sırasında orada bulunuyordum. Araçlar yanıyor, vatandaşlar polisle çatışıyordu. Ancak orada güvenlik yok diye bir hisse kapılmadım. Gece olduğu zaman yine Paris sokaklarında tur attım. Güven bir his olayıdır. Bu hissi verebilmek çok önemledir. Türkiye oralardan daha güvensiz diye bir anlam çıkarılmasını istemiyorum. Bizde bu hissi verebilecek çalışmalar yapmalıyız” dedi.


TURİSTLERE ÇİFTE STANDART UYGULANMAMALI
Vali Altıparmak, “Ülkemizde maalesef turistlerimize çifte fiyat uygulaması yapılıyor. Alışverişlerinde bir güven veremiyoruz. Hanutçuluk, kapkaç ya da asayiş konularını halletmenin yanında bu sorunun da halledilmesi gerekmektedir. Örneğin bir turist bir lokantada yemek yediği zaman ödeyeceği hesabı az çok bilmelidir. Ülkeye özgü bir ürün aldığında bu üründen memnun kalmalıdır, ülkesine gittiğinde bizim ismimizi taşıyan bu ürünün kaliteli olması gerekiyor. Taklit çok fazla. Eğer biz bu şartları yerine getirebilirsek, her yıl fuarlara ilimizi tanıtmak için milyonlarca YTL harcamayız. Onlar bizi iyi hizmetle tanırlar, ülkemizi çevrelerindeki insanlara tavsiye ederler. Örnek verecek olursak Roma’ya, Paris’e tanıtım yapılmadan merak ederek gidiyoruz ve geziyoruz. Çünkü orası bize hep iyi şekilde anlatılıyor. Biz de bu başarıya sahip olabiliriz. Ben internetten değil kendim araştırarak tatile çıkıyorum. Çünkü turlarla gidilen gezilerde rehber sizi alıyor, belli noktaları gezdiriyor ve otelinize dönüyorsunuz. Ancak ben gittiğim ülkede o sokaklarda kaybolmak, o kayboluş sırasında yeni yerler görerek gezmeyi seviyorum” diye konuştu.


YÖNETİM KARMAŞASI VAR
Vali Altıparmak, Muğla’nın tabiat açısından çok güzel yerlere sahip olduğunu belirterek, “Muğla’da uzun bir sahil şeridi, koylar ve kültürel miras bulunmaktadır. Ancak sit alanı kapsamında bulunan bazı yerlerde DÖSİM, Milli Parklar, ÖÇK ve Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi yönetimlere bağlı parçalı bir yönetim var. Bu nedenle herhangi bir talep veya sorunda birçok kurum olaya dahil oluyor ve hizmetlerde aksamalar yaşanıyor. Mesela herhangi bir tarihi mekanda tuvalet eksiği bulunuyor. Bu eksiğin giderilmesi için saydığımız kurumlardan önce Yerel yönetimlerin söz sahibi olarak bu konuyu çözmesi daha uygun olacaktır. Örneğin müzede bir çalışma yapılması için iş makinesi ihtiyacı oluyor. Turizm Bakanlığı’ndan talep edemeyeceğine göre DOSİM, Milli Parklar veya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan isteyecek. Bu da işlerin aksamasına neden olacak. Bunu önlemek için ‘Model Yönetim Sistemi’ni uygulamaya koymamız gerekiyor. Biz bu sistemi Dalyan ilçesi’nde denemeye başladık. Bu sayede sorunlar daha hızlı çözülecek ve eksiklerimiz giderilecektir” şeklinde konuştu.


Vali Ahmet Altıparmak’ın konuşmasının ardından İngiltere Warwick Digital Laboratory’den çalıştaya konuşmacı olarak katılan Alan Chalmers, konuyla ilgili bilgiler verdi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2008 Cumartesi 18:28:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali Gündoğan IP: 88.246.168.xxx Tarih : 29.09.2008 01:40:54

Vali bey hükümetin memuru olduğunu ortaya koymuş.Sit,Öçk,Milli Parklar olmasa memleketin her yeri talan edilir.Bir gün tuvalet koyarsınız,biri mahkeme açıp emsal gösterir yerleştirir ticarethanesini