22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Vatandaş ölü balık topluyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinin Güvercinlik köyünde trol teknelerinden denize atıldığı ileri sürülen çok sayıda ölü balık nedeni ile müşterilerinin gittiğini söyleyen turizmciler ve denize giremeyen turistler duruma veryansın ederken, bazı vatandaşlar poşetlerle denizden balık topladı.


Bodrum açıklarında avlanan bazı balıkçıların teknelerden denize attıkları söylenilen ölü balıklar kıyıya vurması üzerine konu hakkında yetkililere haber verildi. Sahil Güvenlik ve jandarma güçleri ile Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri inceleme başlattı. İncelemede, balıkların, trolle avlanan balıkçılar tarafından denize atıldığı belirlendi. Balıkların herhangi bir zehirlenme nedeni ile ölmedikleri belirtilirken, Güvercinlik Koyu'ndaki turizmciler ve ölü balıklarla yüzmek istemeyen turistler duruma isyan etti. Bunun yanında bazı vatandaşlar kedilere götüreceklerini belirterek denizden poşetlerle ölü balık topladı. Bazı çocuklarda denizden balık toplamayı bir oyun haline getirdi.


TURİSTLER GÜVERCİNLİK'İ TERCİH ETTİKLERİNE PİŞMAN OLDU
Kuyumculuk sektöründe çalışan Seçkin Değirmenci, durumun tedirginlik yaşattığını belirterek ölü balıkların ağlardan düşen balıklar olduğunun yanı sıra denize karışan yakıtların balıkları zehirlendiği savundu.


Kanada'da özel bir havacılık şirketinde çalışan Volkan Hoş denize girmediklerini söyledi. Tatilinde Güvercinlik'i seçtikleri için pişman olduklarını ifade eden Volkan Hoş "Denize girmiyoruz. Kokusu geliyor. Balıkçı teknelerinden atıyorlar. Bu koy sıkıntılı bir koy oldu" dedi.


İstanbul'dan tatil için geldiklerini belirten Kafadar çifti de duruma tepki gösterdi.
Ahmet Hamdi Kafadar, "4 gündür buradayız. Sabah eşimle birlikte sabah saatlerinde yüzerken, bir tekneden kasalarla balıkların döküldüğünü gördüm ve yaptığınız şey çok ayıp diyerek ikaz ettim. Beni umursamadılar. Döktüler ve döktükleri balıklarda buraya geldi" dedi.


Eşi Hale Kafadar ise "Hem balıkları attılar hem de kasaları denize attılar. Canım denizi mahvediyorlar. Bu vaziyette denize girilmez" ifadelerini kullandı.

TURİZMCİLER İSYANDA
Ölü balıkların sahile vurduğu bölgede, şezlongların çoğunluğunun boş olduğu gözlendi. Sahilde bulunan ve çok az sayıda yerli turisttin denize girmeden güneşlenmeyi tercih ettikleri anlaşıldı. Kimileri de denizin yüzeyini kaplayan ölü balıklara baktı.


Turistik tesis işletmecileri bu durumun işlerini olumsuz etkilediğini ve müşteri kaybı yaşadıklarını belirterek tepki gösterdi. Bir turistik tesis işletmecisi Oktay Şanlı ölü balıkların sahile vurmasının kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek "Sabah kalktığımızda balık ölüleri ve teknelerin sintineleri ile karşılaştık. Tüm turistler ve biz şok olduk. Turistler apar topar fotoğraf çektiler. Başka yere gittiler. Artı bunun yanında akaryakıt yüklü tankerler de buraya geliyor. Burası Bodrum'un ene güzel koylarından birisi. Buraya gelip demirlemeleri, sintineleri bırakmaları hoş bir şey değil. İhbarda bulunduk. Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden gelip tutanak tuttular. Müşterilerimiz ayrılmak istediler ve yurt dışı operatörlerini aradılar. Bu güzel koyu kendi elimizle yok etmeyelim" diye konuştu.


YERLİ HALK DURUMA ALIŞIK
Güvercinlikle benzer olayın geçmiş zamanlarda da görüldüğü anlaşıldı. Güvercinlik sakinleri ölü balıklarla daha öncede karşılaştıklarını söylerken, bazıları değişik fikirler yürüttü.


Sahilde güneşlenen Güvercinlik köyü sakinlerinden Aslı Kaya ölü balıkların görülmesinin mevsimler olabileceğini düşündüğünü belirterek, "Yada balıkçılar işlerine yaramayan balıkları bırakmış da olabilirler. Geldiğimizden beri izliyoruz. Çocuklar topluyor. Sabah saat 06.00'dan beri bu balıklar görünüyor. Dünde vardı. Buralı olduğumuz için korkmuyoruz böyle şeyden. Alışkınız çünkü. Çocuklar oyun haline getirdiler, zevkte alıyorlar" dedi.


Topladığı balıkları eve götüreceğini söyleyen küçük bir kız çocuğu bunun sakıncalı olup olmadığı sorusuna ilk başta "Sakıncalı" değil derken daha sonra ebeveynlerine soracağını ve kedilere yedirmek için topladığını belirtti.


Denizde arkadaşının poşete topladığı balıkları göstererek kedilere götüreceklerini söyleyen Ayşe Çakır isimli bir vatandaş da, "O kadar yavru kedi var ki, onlar ziyafet çekecekler. Av yasağı kalktı. Sanırım bu balıklar onların kasalarında kalan balıklar. Satamadıklarını mı döktüler bilemiyorum artık" ifadelerini kullandı.
Ölü balıkların avlanan trollerden atıldığını söyleyen Güvercinlik köyü Muhtarı Mehmet Gereme, yerinde inceleme yapılarak yetkililerin tutanak tutuğunu söyledi. Balık avlanma yasağının kalktığı 1 Eylül'den itibaren denize ölü balık atıldığını ifade eden Muhtar Gereme "Kasa kasa döküyorlar. Bunun yanında bir sintinelerini boşaltıyorlar" dedi.


Bu arada daha öncede av sezonunun başlamasıyla aynı durumun yaşandığı belirtilirken, balıkları denize döktüğü ileri sürülen bir teknenin sahibi hakkında işlem başlattığı öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 15:42:01
Güncelleme :5 Eylül 2008 Cuma 15:47:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?