27
Mayıs
2024
Pazertesi
DALAMAN - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Akköprü barajı su tutuyor

DSİ 21.Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdikleri bilgiye göre, İnşaatına 1995 yılından beri devam edilen ve 2009 birim fiyatlarıyla 850 milyon liraya mal olan, “Dalaman Akköprü Barajı ve Hidro Elektrik Santralı Projesi” büyük ölçüde tamamlanarak, su tutma seviyesine getirildi.


Yetkililer, Dalaman Çayı üzerine, kaya dolgu tipinde inşa edilen Akköprü Barajıyla, baraj bünyesindeki Hidro Elektrik Santralinin (HES) devreye verilmesiyle, projenin üç temel konuda hizmet vereceğini ve proje uygulamasının, yöreye adeta hayat vereceğini ifade ettiler. Proje uygulamasıyla: Dalaman ve Ortaca ovalarında 14 bin 192 ha.tarım alanı sulanacak. HES kanalıyla yılda 343 milyon KWh elektrik enerjisi üretilecek.

Dalaman Hava Limanı, MOPAK tesisleri, Tarım İşletmeleri arazileri ve yöredeki tüm tarım arazileriyle, yerleşim birimleri su taşkınlarından korunarak, daha güvenli bir hale getirilecek.


Yetkililer, 2008 yılı sonu itibariyle proje uygulamasının yüzde 98 seviyesine getirildiğini, bu çalışmalarla da, Baraj inşaatının ve HES binası inşaatının tamamlandığını, halen HES binasında elektromekanik teçhizat montajlarının sürdüğünü, göl alanında ve çevresinde de iyileştirme çalışmalarının yapılmakta olduğunu, barajda 2009 yılının ikinci yarısından itibaren su tutulmaya başlanabileceğini bildirdiler. “Dalaman Akköprü Barajı ve HES Projesinin” iyileştirme çalışmaları da dahil olmak üzere tüm detaylarıyla, 2009 yılı sonunda tamamlanmış olacak.


Akköprü Barajı yapılarak Dalaman Çayı’nın azgın suları dizginlenmeden önce, yörede etkili olan sağanak yağışların ardından Dalaman çayının taşması sonucu Dalaman ve Ortaca ovalarında çak sayıda köy yerleşim birimiyle, yöredeki tarım arazileri sel suları altında kalıyordu. Proje uygulamasıyla, bu sıkıntılar ve tehlikeler artık yaşanmamış olacak. Gövde yüksekliği 112 metre olan Akköprü Barajının, 384,5 hm3 su depolama hacmi bulunuyor. Dalaman Çayı, baraj sularını sağlarken, üzerinde gerçekleştirilen Rafting sporuyla da yöre ve ülke turizmine hizmet veriyor.

İha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 17:22:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?