1
Mayıs
2025
Perşembe
DALAMAN - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Çamkeseyle mücadele başladı

DALAMAN’DA ÇAMKESE BÖÇEĞİYLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Çaldere Orman İşletme Şefliği tarafından ormanlık alana zarar veren ‘Çamkese Böceği’ ile mücadele için yoğun bir çalışma başlatıldı.

Çaldere Orman İşletme Şefliği bölgesinde bulunan ormanlık alanlarda havuzlar yapılarak Çamkese Böcekleri mücadele etmeye çalıştıklarını kaydeden Çaldere Orman İşletme Bölge Şefi Önder Mutlu; “Çamkese böceği ile mücadelede biyoljik ve Kimyasal olarak iki şekilde yapılmaktadır. Kimyasal mücadele doğaya, yararlı böcek ve hayvanlara zarar verdiğinden genellikle uygulanmamaktadır. Bunun yerine Çamkese böceğinin yırtıcı parazitleri olan Mteorus versicolor, Phyrix caudata, calasoma sycopanta ‘nın üretilerek biyolojik mücadele edilmektedir. Bu nedenle Şefliğimiz sınırlarında havuzlu adacık yöntemi ile bu yararlı böceklerin üretilmesi çalışmaları başlatılarak, tarafımızdan 10 adet adacık oluşturulmuş ve toplanan keseler bu adacıklara bırakılmaktadır. Bu sayede Çamkese böceği tırtıllarının toprağa girmesi engellenmiş ve çoğalmalarının önüne geçilmiş olmakla beraber bu tırtıllarla üreyen parazitlere de uygun bir zemin hazırlanmıştır. Yaptığımız çalışmalar Yırtıcı parazitlerin çoğalmaları neticesinde birkaç yıl içerisinde kendini gösterecek olup, Çamkese Böceğinin zaraları en az seviyeye indirilecektir. Amacımız Çevreye zarar vermeden ekolojik dengeyi koruyarak mücadele etmektir” dedi.

ÇAMKESE BÖCEĞİ NEDİR?

Orman İşletme Bölge Şefi Önder Mutlu Çamkese Böceğini tarif ederek anlattı: Orman Bölge Şefi Mutlu; “Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden Çam kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çamkese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.

Tırtıllar genellikle geceleri beslenirler. Kapalı havalarda gündüz de beslendikleri görülmüştür. Isı 6 °C nin altına düştüğü zaman yuvalarından çıkmazlar. Olgunlaşan ve krizalitleşmek için mutlaka toprağa inen tırtıllar, kendilerine kestane renginde oval birer koza örerler. 4 ay devam eden krizalit dönemi sonunda, yani Eylül ayında ergin hale geçerek topraktan çıkarlar. Ancak bu krizalitlerin tamamı aynı senede ergin hale gelmez, diyapoz halinde 4 yıl toprak altında kalabilir. Bu yüzden Çamkese böceği ile mücadele projeleri dört yıllık dönemlere göre yapılır.

DALAMAN’DA ÇAMKESE BÖÇEĞİYLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
DALAMAN’DA ÇAMKESE BÖÇEĞİYLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
DALAMAN’DA ÇAMKESE BÖÇEĞİYLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
DALAMAN’DA ÇAMKESE BÖÇEĞİYLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2010 Perşembe 09:41:02
Güncelleme :1 Nisan 2010 Perşembe 15:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?