19
Mayıs
2024
Pazar
DALAMAN - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Dalaman: Kağıt Fabrikası'nın çevreyi kirlettiği belgelendi

Orman ve Çevre Bakanlığı’nın “çevreyi kirlettiğine dair belge ve bilgi yok” dediği Dalaman Kağıt Fabrikası’nın yarattığı kirlilikle başta narenciye bahçeleri olmak üzere çevreyi olumsuz etkilediğine dair Bilirkişi Roporu bulunduğu anlaşıldı.

Özelleştirme sonucu MOPAK tarafından satın alınan Dalaman Kağıt Fabrikası’nın bölgede yarattığı çevre kirliliği sorunu TBMM’de ikinci defa gündeme getirildi. Fabrikanın yarattığı kirlilik nedeniyle daha önce soru önergesi veren Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan bir soru önergesi daha verdi. Önceki önergesinde fabrikanın kirlilik yaratmadığı şeklinde yanıt verildiğini anımsatan Arslan, “Atıkların narenciyelere zarar verdiği üniversite raporu ile kanıtlandı.” Dedi.

CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan 17. 12. 2003 tarihinde TBMM Başkanlığı’na Dalaman Kağıt Fabrikası ile ilgili soru önergesi verip, fabrikanın çevre kirliliği yaratıp yaratmadığı konusunda Çevre Bakanlığı’ndan açıklama istemiş ve yapılan açıklamada kirliliğin söz konusu olmadığı açıklanmıştı. “Bakanlığımızda bu yönde bilgi ve belge bulunmamakta.” Denilmişti.

Ancak Muğla Milletvekili Arslan işin peşini bırakmadı ve Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından yanıtlanmak üzere TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi daha verdi. Önergesinde, “Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bilirkişi ekibi tarafından Dalaman Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanlığı için hazırlanan 27.02. 2004 tarihli Bilirkişi Raporu MOPAK A.Ş.’nin atık gazlarının narenciyeye zarar verdiğini bilimsel olarak kanıtlamıştır.” Diyerek şu sorulara yer verdi:

“Yöremizin önemli sanayi kuruluşu olan MOPAK A.Ş.’nin tarımsal üretime zarar vermesini önleyici tedbirler alması için yaptırımlarınız ne olacaktır? Hükümetinizin yöre çiftçisinin maddi zararının karşılanmasıyla ilgili herhangi bir projesi var mıdır?
ETHEM ERSEN-KENTHABER/MUĞLA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2004 Pazartesi 16:27:34
Güncelleme :8 Nisan 2005 Cuma 13:10:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?