19
Mayıs
2024
Pazar
DALAMAN - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Okulda kan kampanyası

Kızılay Haftası nedeniyle Dalaman Özel Burç Meltem İlköğretim Okulu ile Denizli Kızılay Kan Merkezi, 29 Ekim–4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası nedeniyle Özel Burç Meltem İlköğretim Okulunda “Bir Milyon İyi İnsan Aranıyor” adlı kan bağışı kampanyası başlattı.


Burç Meltem İlköğretim Okulu öğrencileri kampanya kapsamında yoğun bir çalışmaya girerek, velilerinin de desteği ile Dalaman, Ortaca, Köyceğiz ve Göcek’teki esnafları tek tek dolaşarak bu konuda yardım talep ettiler.

Kan vermenin gerek insan sağlığı açısından, gerekse dini bakımdan hiçbir sakıncası olmadığını belirten yetkililer, “ 18–65 yaş arasındaki her sağlıklı insan, 3 ayda bir, yılda 4 kez kan verebilir. Kan vermenin sağlık açısından hiç bir sakıncası yoktur. Bu sayede vücudunuzdaki kan yenilenmiş olur. Zaten kan vermeseniz bile vücut bu eski kanı 2-3 ayda bir dışkı ve diğer yöntemler ile yenilemektedir. Siz de kanınızın dışkı ile dışarı atılması yerine bağış yöntemi ile binlerce hayat kurtarmasını istemez misiniz” diye konuştular

Kanın kaynağı sadece insanda olan, yapay olarak üretilemeyen hayati bir madde olduğunu söyleyen Kızılay yetkilileri, “ Ülkemizde gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığı için, toplanan ve saklanan kan miktarı maalesef ulusal ihtiyacımızı karşılamamaktadır. Bunun için sık sık acil kan anonsları yapılmakta, hastane önlerinde kan simsarlarından alınan kanlar ise hayati tehlike yaratmaktadır Her gün radyo ve televizyonlarda defalarca acil kan anonsları duymaktayız. Bu anonsların en büyük sebebi de Kızılay`ın yeteri kadar kan toplayamamasından kaynaklanmaktadır. Eğer kan bağışı konusunda gerekli sorumluluk bilinci yerleştirilebilirse bu anonsların azalması hatta tamamen ortadan kalkması sağlanabilecektir. Türk Kızılay`ı, bağışlanan kanın, ihtiyacı olan kişiye ulaşmasına kadar geçen tüm süreci kontrol altına alan uluslararası standartlarda bilimsel bir sistem oluşturmuştur. Kanın, ihtiyaç sahibine en güvenli şekilde ulaştırılması ancak bu yolla mümkün olabilmektedir” şeklinde bilgi verdiler.


Düzenlenen kan bağışı kampanyası ile ilgili olarak Burç Meltem İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Akın yaptığı açıklamada: “Bir ünite kanın insan hayatını kurtaracağını unutmamak lazım.”“Kan vermek, can vermektir.” diyerek Kızılay Haftası sebebiyle okulumuz veli ve öğretmenleri olarak kan bağışında bulunmak istedik. Bunun için Denizli Kızılay şubesi ile temasa geçtik. Kızılay’dan gelen sorumlu doktor ve hemşirelerin nezaretinde okulumuzda kan bağışı kampanyası yapıldı. Kan verme sağlıktır; vücudun kendini yenilemesini ve rahatlamasını sağlar. Stresten, durgunluktan kurtarıp, bünyemize dinçlik kazandırır. Kültürümüzde de tavsiye edile gelmiştir. Biz bu kampanyayla öğretmen ve velilerimiz arasında bu güzel davranışın yaygın hale gelmesini; öğrencilerimizin de bunu örnek almasını arzu ettik” dedi. 

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 17:22:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?