19
Mayıs
2024
Pazar
DALAMAN - MUĞLA
Belediye Sayfaları

'Sarıkamış' konferansı büyük ilgi gördü

DALAMAN’DA “SARIKAMIŞ” KONFERANSI

Muğla’nın Dalaman ilçesinde Anadolu Yardımlaşma Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen “Sarıkamış” konulu konferans, büyük ilgi gördü.

Anadolu Yardımlaşma Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen ve Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek’in konuşmacı olarak katıldığı “Sarıkamış” konulu konferans Dalaman Belediye Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleşti. Konferansa Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Dalaman Belediye Meclis Üyeleri Halil Çalış ve Gürcan Kayacık, MHP Dalaman İlçe Başkanı Bayram Altın ile çok sayıda davetli katıldı.

Konferansta Tarihçi Yazar Muzaffer Taşyürek, Sarıkamış olayı ile ilgili bilgileri sinevizyon eşliğinde anlatırken, salonda izleyenler arasında duygulu anlar yaşandı. Programda ayrıca Birinci Dünya Savaşı sırasında Sarıkamış’ta Rus Askerleri tarafından çekilen ve gerçek görüntülerden oluşan 8 dakikalık görüntülerde sunuldu.

SARIKAMIŞ OLAYI

22 Aralık 1914 - 15 Ocak 1915 tarihleri arasında cereyan eden Sarıkamış Muharebeleri’nde Türk Ordusunun uyguladığı plan, bir kolorduyla düşmanın cepheden tespitini, iki kolorduyla kuzey kanadından kuşatılarak düşman cephesinin 30-35 kilometre kadar gerisindeki Sarıkamış’ın ele geçirilmesiyle büyük düşman kuvvetlerinin imhasını öngörüyordu.

Tamamen karlarla kaplı, çok yüksek dağlık ve yolsuz bir arazide o günün koşulları altında kış donatımından yoksun, yaya ve atlı birliklerle yapılan bu harekât çok riskli idi. Özellikle 10’uncu Kolordu birlikleri, Allahuekber Dağları’nı aşarken, çetin zorluklar ve kış şartları sebebiyle gerek miktar gerekse mevcut silahlar yönünden çok zayiat vermiştir. Nitekim Türk kuvvetlerinin büyük bir kısmı soğuktan donarak ölmüştür. Sarıkamış’a girebilen 300 kişilik bir kuvvet de, Ruslar tarafından geri atılmıştır. Bu başarısızlık karşısında Enver Paşa, 10 Ocak 1915’te 3’üncü Ordu komutanlığını Tuğgeneral Hafız Hakkı Paşa’ya devrederek İstanbul’a dönmüştür.

Bu muharebelerde Rusların zayiatı 30 bin, Türklerin zayiatı ise 60 bin kadardır. Ruslar; Türklerden 200 subay, 7 bin eri esir, 20 makineli tüfekle 30 topu ganimet olarak almışlardır. Bu muharebeler sonucunda Doğu Anadolu, Rusların işgaline maruz kalmıştır. Bilahare 3’üncü Türk Ordusu, taarruzdan önce işgal etmiş olduğu Azap Mevziine çekilmiştir. Takviye kuvvetler alarak Rus taarruzlarını bu hatta karşılamaya hazırlanmıştır.

DALAMAN’DA “SARIKAMIŞ” KONFERANSI
DALAMAN’DA “SARIKAMIŞ” KONFERANSI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 10:26:00
Güncelleme :15 Ocak 2010 Cuma 11:28:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?