26
Mayıs
2024
Pazar
DALAMAN - MUĞLA
Belediye Sayfaları

Üretici birlik oldu

TURUNÇGİLLER ÜRETİCİLERİNDEN BİRLEŞME KARARI

Muğla’nın Dalaman ilçesinde faaliyetlerini sürdüren turunçgiller üreticileri birleşme kararı alarak, Dalaman Turunçgiller Üreticileri Birliği kurdu.

Kurulan birliğin ilk bilgilendirme toplantısını Tigem Sinema Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantıya Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Tigem Müdürü Şükrü Beyazkaya, T.C.Ziraat Bankası Dalaman Şube Müdürü Yıldıray Tükel, İlçe Tarım Müdürü Ergün Akdeniz, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Naim Özer ve Mersin Turunçgiller Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Kurt katıldı.

Konuşmasında birliklerin faydalarından bahseden Kurt, yaşadıkları zorluklardan ve şu anda geldikleri durumdan söz etti. Sadece turunçgillerde değil tüm tarım ürünlerinde üreticinin birlikte hareket etmeleri gerektiğini anlatan Kurt; “Tarımda en önemli şey rekoltedir. Rekolteyi yükseltmek için ürünü çağdaş yöntemler ile yetiştirmek gerekir. Bizim birliğimiz üreticiye bu konuda da yardımcı olmaktadır. Birlik üyelerimize tarlalarına hangi gübreyi ne kadar oranda kullanmaları gerektiğine kadar yardımcı oluyoruz” dedi.

Dalaman’da ki entertonat limonun erken satıldığını ve bu erken satımın Türkiye’de limon fiyatlarının belirlenmesinde önemli olduğunu ifade eden Kurt, “Ürün satışında birlikte hareket edildiği takdirde yetiştirdiğimiz ürünler yok pahasına satılmaz. Bu konuda birlik üyelerimiz birliliklerine sahip çıkmaları gerekiyor. Birliklerin üreticilerden satışlarda aldığı komisyon binde iki oranındadır” diye konuştu.

Üreticinin ürününü modern şartlarda yetiştirmesi ve iyi ürün yetiştirme belgesi alması durumunda ürününü daha fazla satacağını kaydeden Kurt, “Biz Mersin’de bir dekar tarladan yaklaşık altı kiloton limon alırken sizler burada sadece iki ton alabiliyorsunuz. Kalite olarak bizim bölgedeki limonlarımızdan, daha kaliteli limonlarınız var ama, rekolteniz çok düşük. Bunun sebebi de yanlış budamadan gübreleme ve ilaçlamaya kadar birçok etken. Bunları birliğimiz sayesinde aşacağız. Ziraat Mühendislerimiz sizlere bu konuda yardımcı olacaklar” şeklinde konuştu.

Şimdiye kadar tüccarların üreticiden mal alırken hep kendi isteğini yaptırdığını söyleyen Kurt; şunları söyledi: “Birliğimiz sayesinde üreticilerimizin de artık hakları korunacaktır. Tüccara malınızı satarken birliğimizin hazırladığı sözleşmeler imzalanacaktır. Bu da hem üreticinin hem de tüccarın eşit oranda hakkını korunmasını sağlayacaktır. Şimdiye kadar birçok üretici tüccara malını kaptırıyordu. Malını satıp, parasını alamıyordu. Buda üreticinin çok zor durumda bırakıyordu. Artık kurulan birliğiniz, bunlara da imkan vermeyecektir. Malınızı sizin adınıza daha yüksek fiyatlara pazarlayacak ve paranızı eksiksiz almanızı sağlayacaktır. Kimsenin tarlasını birleştirmesi söz konusu olamaz. Ama herkes aklını birleştirebilir. Cebini birleştirebilir. Üretici tek ses olursa daha güçlü olur. Ben sizlerden Dalaman Turunçgiller Üreticileri Birliği’ne sahip çıkmanızı istiyorum. Bizlerde Mersin Turunçgiller Üreticileri Birliği olarak Dalaman’da yeni kurulan birliğinize sahip çıkacağız; sizlere yardımcı olacağız. Eğitimlerimizi daha sık yapacağız. Sizleri bilgilendireceğiz”

İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 10:22:01
Güncelleme :10 Aralık 2009 Perşembe 11:20:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?