25
Mayıs
2024
Cumartesi
KAVAKLIDERE - MUĞLA

2008'de 52 işyeri kepenk indirdi

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Şükrü Ayyıldız, 2008 yılında Muğla il genelinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı 2 bin 3 işyerinin ekonomik krize boyun eğerek, kepenk kapattığını belirtti.

Dünyada ekonomik kriz yaşansa da Muğla’da krizin olmaması gerektiğini belirten Birlik Başkanı Ayyıldız, “Muğla İl Genelinde turizm sektöründe hizmet veren esnaf ve sanatkarın daha iyi koruyabilirsek, krize daha karşı direnç oluruz. Bir de isteyen herkes istediği yerde işyeri açmamalı. Nasıl taksiler ve minibüslerde plaka dondurma işlemi varsa, esnaf içinde böyle olmalı. Bir kişi bir yerde işyeri açabilmesi için en az iki yıl işyeri açacağı yerde ikametgah etmesi lazım. Her önüme gelen kendi mesleği gibi işyeri açmamalı. 3308 Sayılı Kanuna göre 103 meslek dalında işyeri açabilmesi için ustalık belgesi gerekli. Ancak bu ustalık belgesi sahipleri de bu belgeleri mutlaka kendisi kullanmalı. Mesela Avrupa ülkelerinde bir caddede aynı sektörden işleri varsa üçüncüsüne izin verilmiyor. Ülkemizde de bu böyle olmalı. Tüm bunları uygularsak kriz hiçbir zaman bizi etkilemez” dedi.

Muğla il genelinde birliğe bağlı işyerlerinden 2008 yılında 2 bin 3 tanesinin faaliyetine son verdiğini ve kepenk kapattığını belirten Ayyıldız, “Muğla merkezde 208, Bodrum’da 177, Dalaman 78, Datça’da 38, Fethiye’de 368, Kavaklıdere’de 52, Köyceğiz’de 102, Marmaris’te 418, Milas’ta 236, Ortaca’da 147, Ula’da 75 ve Yatağan’da da 104 işyeri faaliyetlerine son vererek kepenk indirdi. Sadece geçtiğimiz yılın 11. ayında 97 işyeri kapandı. Demek ki işyerlerimiz para kazanamadıkları ve varlıklarını sürdüremedikleri için dükkanlarını kapattılar” dedi.

BÜYÜK MARKETLER ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI

Küçük esnafı zor durumda bırakan büyük marketlerin mutlaka şehrin 7 ila 10 kilometre uzağına taşınmasının zorunlu olduğunu belirten Şükrü Ayyıldız, şöyle konuştu: “Büyük marketler küçük esnafı bitiriyor. Yetkililerimiz mutlaka bu büyük marketleri şehrin 7 ila 10 kilometre uzağına taşınmaları konusunda acele etsinler. Yoksa merkezde bulunan ve krizle boğuşan küçük esnaf bitme noktasına geldi”

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 14:27:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?